Piaci körkép

2023.03.21. 14:28

Nem lesz tojáshiány, de ne hagyjuk az utolsó pillanatra a vásárlást Debrecenben!

A húsvéti ünnepre a tojás ára marad, a kötözött sonka 10-15 százalékkal kerül többe.

Forrás: Kiss Annamarie

A debreceni nagypiacon egyelőre nem tolonganak a vevők a húsvéti sonkákért és kalácsokért, de mint azt Kovács Lóránt hentes ottjártunkkor elmondta, körülbelül másfél hét és tömött sorokban állnak majd a vevők a pultnál, hogy az április 8-9-ei ünnepre finomabbnál finomabb húsokkal kínálják meg otthon a vendégeket.

A Haon kérdésére közölte, húsvétkor leginkább tarját, csülköt és kötözött sonkát vásárolnak. Utóbbinál körülbelül 10-15 százalékos áremelkedésre kell számítani, így a kötözött sonka ára 3800-4000 forint között mozog majd kilónként. – Az ünnepi asztalra biztosan kerül majd sonka, de egyelőre korainak érzem megvenni, általában húsvét előtt pár nappal szerzem be – fogalmazott Szabóné Kiss Csilla.

Haon, húsvét, sonka, tojás, nagypiac, Debrecen, piaci körkép
Forrás: Kiss Annamarie

Megnő a kereslet

A vásárlói szokások tekintetében hasonló tapasztalatokról számolt be Kárándi Nikolett eladó is: a tojások iránt körülbelül másfél hét múlva ugrik meg a kereslet a piacon, egyelőre a szokásos mennyiséget, darabját 80-85 forintért viszik a vásárlók.

Haon, húsvét, sonka, tojás, nagypiac, Debrecen, piaci körkép
Kárándi Nikolett szerint sem kell tojáshiánytól tartani 
Forrás: Kiss Annamarie

– A hatósági ár minden tojásra vonatkozik, tehát a fogyasztók kizárólag árstoppos tojással találkozhatnak. Ugyanakkor ez üzleteként változhat, mivel a szabályozás szerint a tavaly szeptember 30-án érvényes kiskereskedelmi fogyasztói árat kell alkalmazni: vagyis minden kereskedőnek, amit akkor alkalmazott, ugyanazon az áron kell értékesítenie – ezt már Pákozd Gergely, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetség alelnöke mondta el portálunk kérdésére.

Haon, húsvét, sonka, tojás, nagypiac, Debrecen, piaci körkép
Forrás: Kiss Annamarie

Mint fogalmazott, a termelők, csomagolók számára kiemelt ünnepnek számít a húsvét, így némileg emelnek az árakon, amit viszont a kereskedőknek kell kigazdálkodniuk. – Az elmúlt évek tapasztalatai szerint húsvétkor 30-40 százalékkal is megnövekedhet a kereslet a tojásra, ami természetesen felhajtó hatással van az árakra, viszont ha hosszútávon tekintjük a trendeket, húsvét után csökken a kereslet, sőt, a nyáron gyakran veszteséggel zárják a hónapot a termelők – mutatott rá Pákozd Gergely. A Tojástermelők Szövetségének alelnöke szerint nem kell tojáshiányra számítani, viszont senkinek sem javasolja, hogy az utolsó pillanatra hagyja a beszerzést. 

Az áruházláncoknál előfordulhat, hogy valamilyen formában korlátozták a mennyiséget, például kevesebbet helyeznek ki egyszerre a polcokra, s ezt követően töltik csak. Ha ilyenkor rohamozzák meg az üzletet tojásért, előfordulhat, hogy üres polcokkal szembesül a fogyasztó

– hangsúlyozta Pákozd Gergely. 

PTZ

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában