Ember és gép

2023.01.05. 11:47

Ennek a jövőbeli látomásnak az útján indul el a debreceni BMW-gyár is – videóval

A most leleplezett i Vision Dee egyelőre a távoli jövő, de a Debrecenben 2025-től gyártott modellgeneráció már ezt a víziót vetíti előre

Forrás: press.bmwgroup.com

A Las Vegasban megrendezett 2023-as Szórakoztató Elektronikai Kiállításon (CES – Consumer Electronics Show) mutatták be a BMW autógyár legújabb modelljének prototípusát, a BMW i Vision DEE-t, melyet január 5-én lepleztek le világszerte.

Habár a futurisztikus autót még jó ideig nem fogjuk látni Debrecen utcáin, kíváncsiak voltunk, hogy az Észak-Nyugati Gazdasági Övezetben épülő BMW-gyárból kiguruló modellek mennyiben előhírnökei a víziónak.

A BMW i Vision DEE egy tanulmányi autó, amely egy távoli jövőt mutat. Debrecenhez annyiban kötődik, hogy technikai újításaiban a 2025-től itt gyártott, úgynevezett Neue Klasse modellgenerációt vetíti előre

 – mondta a Haonnak Salgó András. A BMW Group Magyarország vállalati kommunikációs menedzsere hangsúlyozta, a most leleplezett koncepció mindössze digitalizációs szempontból hasonlítható a két év múlva gyártósorra kerülő autókhoz.

Az i Vision DEE egy futurisztikus, középkategóriás limuzin, amelyet új, végletekig leegyszerűsített formanyelv mentén álmodtak meg a tervezők. A BMW Head-Up kijelző eközben a szélvédő teljes területére kiterjed, idő előtt hozva el a jelenbe a következő járműnemzedék egyik újítását: 2025-től ez az innováció a Neue Klasse modellgeneráció tagjaiban elérhetővé válik. 

Forrás: press.bmwgroup.com

A BMW Group eközben a színváltó karosszéria forradalmi technológiáját is továbbfejlesztette: az egy évvel ezelőtt, ugyancsak Las Vegasban leleplezett E Ink technológia fekete-fehér árnyalatai után idén az i Vision DEE karosszériája már akár 32 szín megelevenítésére is képes – olvasható a cég csütörtöki sajtóközleményében. Mint írják, a tanulmányi autó célkitűzése, hogy létrehozza a valaha volt legszorosabb kapcsolatot az ember és az autó között.

A koncepció a bajor prémiumgyártó limuzin modelljeinek jellegzetes, három részre osztott karosszériáját viseli, amely a BMW legnépszerűbb modellsorozatainak sajátja. A mérnökök egytől egyig újragondolták és figitális ikonokkal helyettesítették az olyan meghatározó stílusjegyeket, mint például a vese alakú hűtőrács, a dupla ikergyűrű-motívummal dolgozó első fényszórók és a Hofmeister kink. A tanulmányautó ettől sajátosan egyedi: digitális, mégis emberi jellemet öltött.

Forrás: press.bmwgroup.com

Az utastérben a digitalizáció kéz a kézben jár a felhasznált anyagok, a vezérlőegységek és a kijelzők látványos letisztításával, amely garantálja, hogy semmi nem vonja el a figyelmet a digitális élményről és a vezetés átfogó, merőben újfajta élményéről. A függőleges központi küllőjű, szokatlan kialakítású kormány érintésérzékeny felületének köszönhetően számos járműfunkció már ujjmozgatással is vezérelhető. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában