Innovatív beruházás

2022.10.25. 11:56

Napelemparkot hozott létre a HAJDU cégcsoport Tégláson

A beruházással az idén 70 éves HAJDU Cégcsoport célja, hogy a jövőben a termelését megújuló energiaforrás hasznosításával, környezetbarát módon működtethesse.

Forrás: Molnár Péter

A beruházást hivatalosan kedden adták át. Az ünnepségen Dedéné Novotni Anna, a HAJDU Cégcsoport alelnöke köszöntőjében úgy fogalmazott: a cég életében nagy lépés a beruházás, melynek köszönhetően csökkenhetnek a költségeik, és a bizonytalan körülmények között is stabil lehet a vállalkozás energiaellátása. Mint mondta, a környezetbarát megoldások szorosan kötődnek a HAJDU termékköreihez is. – Fontosnak tartjuk a természet védelmét. Az elmúlt években számos beruházást végeztünk ennek jegyében. A teljes energiahálózatunkat megújítottuk, az egységnyi árbevételre jutó energiafelhasználásunkat csökkentettük – hangsúlyozta. Hozzátette, a napelempark létrehozásában jó lehetőséget láttak, ma pedig elmondható, hogy ez a fejlesztés mintegy másfél év alatt megtérül.

Forrás: Molnár Péter

Új lendület a sikeres gazdaságért

Az ünnepségen Tóth Tibor, a Pénzügyminisztérium államháztartás finanszírozásáért és nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkára arra emlékeztetett: a HAJDU márka már a 80-as években sikeres volt, és példásan az elmúlt években is eredményes, innovatív tudott maradni. Kiemelte, hogy a most átadott beruházással a jelen kihívásaira reagált a cég, hiszen globális energiaválsággal nézünk szembe. Most új utakat, megoldásokat kell találni a növekedéshez. – Egyszer már sikerült. A 2010-es évek óta a magyar gazdaság egyensúlyi növekedést mutató pályán van. Amikor 2020-ban elért bennünket a világjárvány, akkor már kiemelkedően eredményes évtized állt mögöttünk. A magyar gazdaság az uniós növekedési rangsor élén állt – emelte ki. Mint mondta, az idén februárban kitört ukrán–orosz háború miatt azonban ismét újratervezésre kényszerül az ország. – Egész Európának, így a magyar embereknek, a vállalkozásoknak is szembesülnie kell a globális energiaválsággal. A legfőbb azonnali célok ma a háború okozta káros hatások és a szankciós infláció mérséklése, az energiaellátás biztosítása, a munkahelyek védelme – hangsúlyozta.

Tóth Tibor
Forrás: Molnár Péter

Elmondta, hogy a kormány a célok eléréséért több intézkedést hozott, az egyik legfontosabb ezek közül, hogy a megkezdett beruházásokat befejezi. Mintegy 9400 milliárd forint értékben hajt végre fejlesztést országszerte, emellett segíti a nehézségekkel küzdő vállalkozói szektort. Szavai szerint a távoli cél az, hogy a háború lezárásával a pozitívumok lehessenek túlsúlyban. 

Mind a rövid, mind a hosszú távú célok elérésében fontos, hogy olyan beruházásokat adhassunk át, mint ez a napelempark – tette hozzá.

Forrás: Molnár Péter

A projektet Kovács Zoltán ügyvezető igazgató mutatta be. Elmondta, hogy a napelempark várható éves energiatermelése 585 kilowattóra, ami a Hajdu Ipari Park teljes éves villamosenergia-fogyasztásának mintegy nyolc százaléka. Az előadás végén a sajtótájékoztató résztvevői megtekintették az elkészült napelemparkot. A kijelölt területen a vállalat összesen 1280 napelemtáblát telepített. A beruházás a 2015-ben indult Nagyvállalati Beruházási Támogatási Program ötvenszázalékos támogatásával valósult meg, a fejlesztés összköltsége 1,6 milliárd forint. A program tavaly év végéig 250 vállalatot támogatott összesen 200 milliárd forinttal, és összesen 4000 új munkahelyet hozott létre. 

BBI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában