Elismerték a gazdasági sikereket

2022.03.08. 14:33

Újra bekerült Debrecen a Financial Times top 10-ébe

Tavaly 883 millió euró értékű beruházás érkezett a városba, melyek 1451 új munkahelyet teremtettek.

Póser Zoltán és Barcsa Lajos a keddi sajtótájékoztatón | Forrás: Kiss Annamarie

Immár harmadik alkalommal ismerte el Debrecent a Financial Times nemzetközi tőkeáramlásokkal és befektetésekkel foglalkozó fDi magazinja. A cívisváros a nemzetközi megmérettetésen 2018 és 2021 után most a kisebb városok között jutott a top 10-be, az eredményről kedd délután Barcsa Lajos alpolgármester és Póser Zoltán ügyvezető beszélt az EDC Debrecen székházában.

Mint elhangzott, a legújabb összesítésben Debrecen a nyolcadik helyen végzett a befektetésösztönzési stratégiája alapján.

Barcsa Lajos kiemelte, hogy a kutatásban már a járvány alatti gazdasági helyzet is megjelent, ami azt bizonyítja, hogy Debrecen gazdasága nemcsak válságálló volt, hanem növekedett is a járvány időszakában. – Az eredeti tervekhez képest tavaly az előzetes számításoknál 20 százalékkal több helyi adót fizettek be a cégek a városkasszába – jegyezte meg.

 

Tavaly 883 millió euró értékű beruházás érkezett a városba, melyek 1451 új munkahelyet teremtettek, de a nagy cégek helyett a kis- és középvállalkozások is sok új munkahelyteremtő fejlesztést hajtottak végre. Debrecen olyan városokkal került a legjobb tízbe, mint például az angliai Middlesbrough és Doncaster, az írországi Cork, a portugáliai Braga vagy a lengyel Lublin és Gdynia.

Forrás: Kiss Annamarie

Vonzó paraméterek

 

A Debrecen 2030 városfejlesztési program azt jelzi a befektetőknek és a várost értékelőknek, hogy Debrecenben átgondolt, hosszú távú koncepció mentén terveznek. Barcsa Lajos kiemelte,  hogy az önkormányzatnak több fontos partnere van a város gazdaságának fejlesztésében, ilyen a Debreceni Egyetem, a Debreceni Szakképzési Centrum és a Debreceni Tankerületi Központ, de a kormányzati támogatás is elengedhetetlen a gazdasági fejlődéshez.

 

A politikus beszélt arról is, hogy az új cégek érkezésével egyre többen költöznek Debrecenbe, ami a lakáspiacon drágulást eredményez: erre a város bérlakásépítési programjával reagál.

 

Előremutató díj

 

Póser Zoltán elmondta, hogy a város gazdasága a következő években is tovább fog növekedni, majd hangsúlyozta: az elismerés nemcsak a múlt sikereit, hanem az előttünk álló beruházásokat is méltatja. Hangsúlyozta: fontos, hogy a nagyvállalatokkal a helyi kis- és középvállalkozások együtt tudjanak dolgozni, és a sikeres együttműködés érdekében alakítják ki a déli gazdasági övezetben a kkv-parkot. A betelepülő cégek és Debrecen népszerűsödése kapcsán szó volt azokról az infrastrukturális beruházásokról is, mint a közlekedés és a közutak fejlesztése.

 

Még nem ért véget

 

Kitértek arra is, hogy a sikerszéria nem ért véget, mivel érkeznek még tavasszal Debrecenbe nemzetközi elismerések. Március végén kilencedik alkalommal díjazzák a nemzetközi üzleti szolgáltatások iparág kiválóságait a Közép- és Kelet-Európai Üzleti Szolgáltatások Díjai kategóriában, de a jelöltek között van a város az Év Feltörekvő Városa, valamint a Legdinamikusabban Fejlődő Város kategóriában is.

 

SZD

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában