Helyi gazdaság

2022.03.18. 10:07

Tervezik, építik az új ivóvíz-távvezetékeket Hajdú-Biharban

Csökkentik a kockázatokat, növelik a hatékonyságot.

A három beruházás során több kilométer vízvezeték épül MW-Archív

Forrás: Illusztráció/MW-Archív

Februárban három nagyobb víziközmű-beruházás megállapodását írta alá a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. A Keleti-főcsatornától Debrecen, Hajdúnánás és a MotoGP-pálya, Hajdúböszörmény, valamint Görbeháza irányában is épülnek ivóvíztávvezeték-hálózatok több tíz kilométeres hosszúságban. A beruházások összesen csaknem nettó 40 milliárd forintból valósulnak meg. 

– A beruházások célja a víziközmű-hálózatok átalakítására, hatékonyságnövelő fejlesztésére, víziközmű-rendszerek műszaki állapotának felmérésére, problémák feltárására irányulnak 

– tájékoztatott  a projektek koordinálásáért felelős Nemzeti Fejlesztési Program­iroda Nonprofit Kft. (NFP). Megközelítőleg 32 kilométer hosszúságú vízvezetékpár épül a balmazújvárosi és a debreceni 1. számú vízműtelepek között. A beruházás összértéke meghaladja a nettó 16 milliárd forintot. – A tervezett megoldás mérsékli az ideiglenes kimaradás kockázatát Debrecen város és agglomerációjának lakossági vízellátásában. Ezzel egy közel 250 ezer lélekszámú nagyváros és agglomerációjának hosszú távú, egészséges ivóvízzel történő ellátása valósulhat meg – ismertette az NFP. A munkálatok várhatóan 2025-ben fejeződnek be. 

 

Vezetékpár épül a Keleti-főcsatorna és a 3318-as számú közút között 9 kilométer hosszúságban. Utóbbinál csatlakozik egy több mint 3 kilométer hosszú vezeték, amely Balmazújváros vízellátását biztosítja. Ebből a csomópontból Hajdúböszörményig is kiépül egy vízvezeték csaknem 8 kilométeren, melyről a vízátadás akár 5000 köbméter is lehet naponta. 

 

Továbbá vezetékpár épül 51 kilométeren a csomópont és Hajdúnánás között. Ennek teljes költsége mintegy nettó 17 milliárd forint. – A hajdúnánási vízműtől Görbeházáig az ellátás biztonsága érdekében párhuzamos vezetékpár épül ki. A két település között épül meg a Hajdúnánási MotoGP Versenypálya és Multifunkciós Autó-Motorsport komplexum, amelynek az ivóvízellátását is biztosítani lehetséges a vezetékekről – ismertette az NFP. A vezeték a versenypályáig 21 kilométer hosszan, majd onnan Görbeházáig 10 és fél kilométeren épül meg. Hajdúnánás vízhálózatáról Hajdúdorogra is kiviteleznek egy vezetéket vízátadás lehetőségével 6 kilométer hosszúságban, amely tovább javítja a térség ellátásbiztonságát. Ennek összértéke nettó 7 milliárd 750 millió forint. 

Mind a három projekt tervezését és kivitelezését egy felcsúti székhelyű vállalkozás végzi. 

Bekecs Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában