Megváltoztak a jótállás szabályai

2022.02.13. 14:52

Elmondták, milyen mulasztásokat talál leggyakrabban a megyei fogyasztóvédelem

A hatósági árbefagyasztás ellenőrzéséről is szó esett.

A legfrissebb változtatások elsősorban a vásárlók érdekeit védik | Forrás: illusztráció / MW-archív

A fogyasztóvédelmi jogszabályok változtatásáról tartott online szakmai előadást csütörtökön a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.


– A módosítások következtében Magyarországon egységesek lesznek a jogszabályok az Európai Unióban hatályos törvényekkel – mondta a konferencián Hajnal Zsolt, a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesületének és a Hajdú-Bihar Megyei Békéltető Testületnek az elnöke. Hozzátette, jó hír lehet a vásárlók számára, hogy a korábbi 6 hónapos kötelező jótállást 2022. január elsejétől egy évre emelte a jogszabály. Emellett bevezették, hogy a garancia új típusú termékekre is érvényes: digitális tartalomra vagy digitális elemet tartalmazó árura. A termékeknek mostantól az úgynevezett nyilvános kijelentéseknek is szigorúan meg kell felelni. Így a reklámban elhangzott, csomagoláson vagy weboldalon olvasható állításoknak helytállónak kell lenniük. 

 

Fokozott ellenőrzések jönnek


– A fogyasztóvédelem 2022-ben kiemelt piacfelügyeleti tevékenységet végez, így fokozottan szűri a veszélyes termékeket, a szavatossággal, a jótállással, a megfelelő ártájékoztatással kapcsolatos előírások betartását – mondta az előadáson Kerekes Szabolcs. A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Osztályának helyettes vezetője hozzátette, szigorúan ellenőrzik idén azt is, hogy a gyermekek, 18 év alatti fiatalok számára árusítanak-e alkoholt vagy dohányterméket. Monitorozzák az online értékesítést, a webáruházak megfelelő tájékoztatási gyakorlatát. Az újítások közé tartozik, hogy a súlyos kockázatú termékek internetes értékesítése esetén akár honlapblokkolással is élhet a hatóság.


Kiemelten vizsgálják a február 1-jétől hatóságilag szabályozott élelmiszerek árazását az üzletekben. A szakember tisztázott néhány sokakat érintő kérdést az árstoppal kapcsolatban. Ha például a szabályozás szerinti, tavaly október 15-ei ár nem áll rendelkezésre, az ezelőtti legkorábbi ismert bruttó kiskereskedelmi áron kell értékesítenie a vállalkozónak a megjelölt termékeket. Amennyiben ekkor még nem értékesített – vagyis új üzletről van szó –, akkor a KSH honlapján szereplő 2021. október havi átlagár a mérvadó.

 

Kerekes Szabolcs beszélt a megyei fogyasztóvédelem által tapasztalt leggyakoribb mulasztásokról is. 

A legjellemzőbb többek közt, hogy a kereskedők nem adnak jót­állási jegyet, és nem teljesítik a háromnapos csereigényt sem. Szintén gyakran előforduló vétség, hogy a csomagolóanyagot is hozzámérik a termékhez, valamint nem hivatalos mérőeszközöket használnak a kereskedők. Emellett sűrűn tapasztalható valótlan tájékoztatás az árról és az akció mértékéről a polccímkéken.

HL 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában