a fagy nem segített rajta

2021.10.22. 07:00

Minőségében és mennyiségében is hozza az átlagot megyénkben az alma terméshozama

A méretre viszont lehet panasz.

Az alma méretével idén akadhatnak problémák, de az ízére nem lehet panasz | Fotó: Czinege Melinda

Fotó: Czinege Melinda

Akár 7-10 nappal is tolódhat az almafák érési folyamata a tavaszi fagyok és a nyári aszályos időszakok miatt. A tavalyihoz képest enyhébb volt a tavaszi fagy, így idén pozitívabb képet fest a terméshozam.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei igazgatósága megyénket érintően többek között közepesen erős terméshozamról számolt be. Mint kifejtették, intenzív technológiával ellátott ültetvényeken 40-70 tonna, míg hagyományos ültetvények esetén 25-35 tonna alma várható hektáronként. A fagykár okozta minőségi problémák miatt a termés 40 százaléka étkezési, 60 százaléka pedig ipari minőségű alma. Ugyanakkor az almák mérete kisebb az ideális körülmények között fejlődő gyümölcsétől.

Az alma méretével idén akadhatnak problémák, de az ízére nem lehet panasz | Fotó: Czinege Melinda

Megyénkben a legnagyobb mennyiségben az idared fajtából termett, de a gála, a pinova, a jonatán és a golden is jó közepes termést adott. Az alma kilónkénti ára hazánkban fajtától függően, jelenleg 250 és 350 forint között várható. Ezt befolyásolhatja még a végleges termésmennyiség, a minőség alakulása, illetve a kereslet, valamint a szállítás költsége is. Az idei év tapasztalatairól, eredményeiről, valamint a jégháló gyakorlati hasznáról is tájékozódtunk Hajdú-Bihar megye termelőinél, így megtudtuk, a modern technológiával felszerelt ültetvényeken magasabb a terméshozam, jobban védettek az időjárás szélsőségeivel szemben, továbbá kiderült, mi lesz a sorsa a méreten aluli almáknak.

Az idared a favorit

Tavasszal fagy, nyáron kevés csapadék jellemezte idén megyénk éghajlatát. Ezen szélsőséges időjárási viszonyok az almatermést is jelentősen befolyásolták.

Közepesen erős terméshozam várható idén, intenzív kultúra esetén 40-70 tonna, hagyományos ültetvény esetén 25-35 tonna alma hektáronként. A fagykár okozta minőségi problémák miatt a termés 40 százaléka étkezési, 60 százaléka pedig ipari minőségű

– értékelte a Hajdú-Bihar megyei adatokat lapunk megkeresésére a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei igazgatósága.

Az elmúlt évhez képest jobban alakult az almatermés Hajdú-Biharban, a tavaszi fagy mindkétszer befolyásolta a mennyiséget, de az idei kár szerencsére kisebb mértékű volt. Tavasszal a párás időszakban varasodásfertőzés lépett fel. A kora tavaszi csapadékosabb és hűvös időjárás, nyáron a júniusi hirtelen érkező meleg, és a nyári légköri aszály szintén kihatással volt az almafák terményeire, valamint ezen okok miatt az érési folyamatok 7-10, de akár még több napos csúszásban voltak, vannak a megszokotthoz képest.

– Elegendő, közepes mennyiségű alma termett, viszont az alma mérete kisebb az ideális körülmények között fejlődő gyümölcsnél. Ha az őszi melegebb időjárás kitolódik, a komolyabb fagyok elmaradnak, az nagymértékben segíti a betakarítást, valamint az érési folyamatokat – emeli ki tájékoztatójában a NAK.

Megyénkben a legnagyobb mennyiségben az idared fajtából termett, de a gála, a pinova és a golden is jó közepes termést adott.

Az alma kilónkénti ára hazánkban fajtától függően, jelenleg 250 és 350 forint között várható. Ezt befolyásolhatja még a végleges termésmennyiség, a minőség alakulása, illetve a kereslet, valamint a szállítás költsége is.

Jéghálóval a termésért

Varga János nyíracsádi almatermesztő összesen 14 hektáron termeszt almát. Ebből 9 hektáron intenzív technológiával, míg a többi ültetvényen hagyományos eljárással. Étkezési célra nevelt almáinak 80 százaléka védett jéghálóval. – Tavaly volt egy jelentős fagykár, ami visszavetette a termést, így idén nagyobb mennyiségű lett az alma. A mostani terméshozam mind mennyiségben, mind minőségben hozza az átlagot – osztotta meg lapunkkal Varga János.

Fotó: Czinege Melinda

A Tedej Zrt. mintegy 50 hektáron foglalkozik almatermesztéssel. Bódi László vezérigazgató megkeresésünkre elmondta, ez évben 50-55 tonnára számítanak hektáronként.

– A tavalyihoz hasonlóan alakul az idei mennyiség és minőség – értékelt. Hozzátette, étkezési almát ter­mesztenek, az almáskertek egy része jéghálóval védett, de a régebbi ültetvények is csepegtető öntözéssel, támrendszerrel ellátottak. Az almák méretével kapcsolatosan elmondta, a szabvány 70 milliméter átmérőjű, ezért ami 65-70 milliméter közötti, azokból almalevet készítenek és úgy értékesítik.

Ültetvényeinken főleg golden, idared, jonatán és gála fajtákat termesztünk. Ez utóbbit az összterület 25 százalékán

– emelte ki Bódi László.

Szélsőségek

Mint az tapasztalható, évek óta egyre szélsőségesebb az időjárás, egyfajta eltolódás érzékelhető az évszakok és a rájuk jellemző időjárási körülmények között. Gyakoriak a tavaszi fagyok, a csapadékmentes, aszályos időszakok vagy éppen egy kiadós jégeső a nyár kellős közepén. A gyümölcstermesztők számára is sok problémát okoznak ezek a jelenségek.

– Összesen 81 hektáron termesztünk almát a Derecskei Gyümölcsösben. Fontos számunkra a kiváló minőség, igyekszünk az almákat az időjárás szélsőségeitől is megvédeni. Erre használunk többek között jéghálót – mondta el érdeklődésünkre Szabó Viktor, a Bold Agro Kft. ügyvezetője. Mint kifejtette,

a jégverés komoly problémákat okozhat a termésben, a jégvert gyümölcs már nem alkalmas étkezésre. A jéghálót a védendő terület fölött feszítik ki, majd tavasszal a virágzás előtt a sorok között kapcsolják össze őket.

– Normál évhez képest 100 százalék kiesés is lehet a tavaszi fagy és a nyári csapadékmentes, aszályos időszakok miatt. A jégháló ezek ellen is tud bizonyos fokú védelmet nyújtani. A mostani rendszer több mint 600 millió forint értékű gyümölcsöt véd, fenntartása hektáronként körülbelül 100 ezer forint évente, ha az amortizációt nem vesszük figyelembe – osztotta meg a szakember.

A Derecskei Gyümölcsösben átlagosan 4 ezer tonna almát termesztenek évente, melynek egészét alma vagy almalé formájában értékesítik.

Bekecs Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában