a kertészet mellé tervezik

2021.09.21. 08:33

Jövő ősszel már termel a téglási szivacsgyár

Az üzemet állami támogatásból hozzák létre.

Fotó: Shutterstock

– Olyan terméket szerettünk volna előállítani, ami nem tömegcikk, tehát csak nagyon kevés helyen készítik, ugyanakkor viszont számos területen felhasználják, mondhatni, napi szinten nélkülözhetetlen eszközünk. Így esett a választásunk a szivacs előállítására – válaszolta Szabó Csaba, Téglás polgármestere kérdésünkre, hogy honnan a nem mindennapi termékötlet. Majd az előzményekkel folytatta. – Nyáron kaptunk egy tájékoztatást arról, hogy Téglás is bekerült a Belügyminisztérium által összeállított hátrányos helyzetű települések országos listájába, és ha megfelelő ötlettel állunk elő, akkor annak megvalósítására 200 millió forint támogatást nyerhetünk. Gyorsan kellett cselekednünk, a terveket, gazdasági számításokat elkészítettük, azt elfogadta a szaktárca, így hamarosan elkezdődhet a beruházás. A terveink szerint 2022 novemberében már termel is az üzem.

A gazdasági egységet a már gazdasági területként használt részen, a kertészet mellett hozza létre az önkormányzat. A gyártóhely új lesz, a raktárat egy már meglévő épületből alakítja át. A beruházás munkahelyteremtő is egyben, ez volt egyébként a pályázat kiírójának egyik szándéka, kezdetben 5-10 főt terveznek foglalkoztatni. Később azonban, amikor már megkezdik az ott készített szivacstömbök feldolgozását, a foglalkoztatottak száma akár 30-50 is lehet.

Szabó Csaba elmondta azt is, hogy az üzem az önkormányzat vállalkozása lesz, a nyeresége Téglás várost gazdagítja.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában