átvennék a jó gyakorlatokat

2021.09.22. 11:46

Beszállítói kapcsolatokról egyeztettek egy debreceni német-magyar szakmai fórumon

A két nemzet kereskedelmében lévő lehetőség volt a fő téma.

Fotó: Molnár Péter

A beszállítói kapcsolatok perspektívái és aktuális kihívásai a német piacon címmel szervezett közös szakmai fórumot a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamarával (DUIHK) szeptember 22-én. Magyar és német szakemberek előadásai és pódiumbeszélgetés is várta az érdeklődőket.

– Nagyon jó együttműködésünk van a Német-Magyar Kamarával. A térségben egyre több német vállalat jelenik meg, ebből adódóan nem csak a partneri együttműködésre koncentrálunk, hanem arra is, hogy a jó gyakorlatokat átvegyük, ezek által minél több magyar kis- középvállalat is exportképes legyen – mondta köszöntőjében Miklóssy Ferenc a megyei kamara elnöke. Szólt arról is, hogy a magyarországi multinacionális cégek az európai élmezőnyben vannak, de a kis- és középvállalkozások már nem szerepelnek ilyen jól. Szorgalmazzák, hogy minél több magyar-német vállalkozás jöjjön létre a régióban, amely a szakképzett magyar munkaerőt helyben tudja tartani.

„A magyar kis- és középvállalkozások számára termelékenységi, hatékonysági és üzemelési kurzusokat tartunk majd a német és a magyar kollégákkal. Egyik kiemelt feladatunk ezen vállalkozásokat versenyképessé tenni”

- hangsúlyozta.

Fotó: Molnár Péter

Barbara Zollmann, a DUIHK ügyvezető elnökségi tagja elmondta, több globális debreceni német cég is fejlesztésekbe fogott a járvány után, és szeretnék, ha még több vállalkozás ebbe az irányba indulna el a közeljövőben. – A mai napunk fontos kérdése, hogy milyen új trendek figyelhetők meg a beszerzésben a pandémia után. Debrecenben létrehoztunk egy infópontot is, hogy a további együttműködéseket tudjuk támogatni a német és magyar vállalkozások között – ismertette köszöntőjében a szakember.

A folytatásban először a DUIHK ügyvezető igazgató-helyettese, Balogh Ilona előadása következett, melyben szólt többek között a német-magyar gazdasági együttműködésben rejlő lehetőségekről. – A rendszerváltás óta 3 ezer cég, több mint 20 milliárd euró értékben fektetett be hazánkban, ezzel mintegy 300 ezer munkahelyet teremtve – osztotta meg. Hozzátette, a német gazdaság számára fontos a Közép-Kelet-Európai régió, innen legalább annyi árut importál, mint Kínából és az Egyesült Államokból együttesen.

Ezt követően a beszállítói kapcsolatokról, illetve a német beszállítói törvény hatásairól tartott előadást elsőként Olaf Holzgrefe, majd Martin Knapp. A fórum pódiumbeszélgetéssel zárult magyarországi német vállalatok képviselőinek közreműködésével.

BS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában