ingatlan

2021.07.21. 08:09

Élénkült a megyei nyaralópiac, van, ahol csaknem 60 százalékos a drágulás

Hajdúszoboszlón 30 százalékos emelkedés figyelhető meg éves szinten.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Bár a használt lakóingatlanok iránti kereslet növekedése és a drágulás megakadt a múlt évben, részben a koronavírus-járvány okozta bizonytalanság miatt, a nyaralók piaca országszerte erősödött, egyre többen érdeklődtek irántuk és a kínálati árak is felfelé mentek – derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből, amely a nyaralóövezetek és települések országos és Hajdú-Bihar megyei piacát vizsgálta.

Boom a nyaralók piacán

Balogh László, a szakportál vezető gazdasági szakértője azt mondta: „A nyaralótérségekben és nyaralótelepüléseken található lakóingatlanok iránti érdeklődés erősödése évek óta tart. Ez köszönhető annak, hogy a pandémia megjelenéséig sok háztartás anyagi helyzete javult, és egyre többen vették tervbe, hogy második ingatlanként nyaralót vásárolnak. A járvány pedig adott egy lökést ennek a folyamatnak, a kijárási korlátozások miatt pedig a kerttel rendelkező ingatlanok felértékelődtek a piacon.” Ráadásul a járványhatás az országos „albérletpiacra” is feltette a nyaralóövezeteket. Balogh László példaként említette, hogy tavaly nyár elején jelentősen nőtt az országban legkeresettebbnek számító Balaton-parti és Velencei-tó melletti kiadó nyaralók, házak iránt érdeklődők száma. A portál szakembere azt is elmondta, hogy egy család számára a panziók és hotelek egy-két heti szállásdíjához képest nem sokkal jelent nagyobb kiadást egy nyaraló egész hónapra történő kibérlése. A kiadó nyaralók iránti fokozódó igény pedig a befektetési célú vásárlók érdeklődését is felkeltette.

Az országos piac mellett a különböző megyékben is látszik a nyaralók népszerűsége. Az ingatlan.com elemzéséből kiderül, hogy

az eladó nyaralók iránti keresletet tekintve legnépszerűbb Hajdú-Bihar megyei településeken jelentős áremelkedés ment végbe: az átlagos négyzetméterár idén júniusban 116-535 ezer forint volt a kínálati piacon.

Hajdú-Bihar megyei körkép – árakkal

A konkrét településeket nézve kiderül, hogy Nagyhegyesen 58 százalékos drágulás ment végbe egy év alatt, így a négyzetméterár 333 ezer forintra nőtt. Balmazújvárosban, Hajdúböszörményben, Polgáron és Hajdúnánáson egyaránt több mint 30 százalékos volt a drágulás így az említett településeken 173-336 ezer forint volt a négyzetméterár. Hajdúszoboszlón 12 százalékkal 370 ezer forintra emelkedett. A megyeszékhelyen ezzel párhuzamosan 17 százalékkal 535 ezer forintra nőtt a kínálati négyzetméterár.

Balogh László szerint a járványhatás visszahúzódásával, a gazdaság várható fellendülésével, valamint a turizmus erősödésével a nyaralók piacán további élénkülésre lehet számítani Hajdú-Bihar megyében is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában