beruházás

2021.07.20. 13:04

Az ország legnagyobb építőelem-előregyártó üzemét indították el Biharkeresztesen

A beruházás 220 új munkahelyet teremt a térségben

Fotó: Viastein Kft.

A száz százalékban magyar tulajdonú Bayer Construct vállalatcsoporthoz tartozó Viastein Kft. meglévő térkőgyára mellett a legmodernebb technológiával felszerelt betonelem előregyártó üzemet indított el a biharkeresztesi ipari park területén. A beruházásnak köszönhetően jelentősen csökkennek az építőipari projektek költségei és az építési idő, vagyis sokkal hatékonyabbá válhat a kivitelezés – olvasható a kft. sajtóközleményében.

A cég 2017 második felében kezdte meg a termelést biharkeresztesi térkőgyárában. A fejlesztések második üteme egy térkőnemesítő üzem létrehozására irányult, mely 2018-ban készült el, hétfőn pedig lezárult a gyárkomplexum harmadik fejlesztési fázisa, melynek eredményeként a vállalat üzembe helyezte az egységet.

Fotó: Viastein Kft.

Az új gyár biztosítja, hogy az építőiparban a kapacitás, kivitelezési idő és minőség terén felmerülő kihívások a lehető legkorszerűbb megoldásokkal hatékonyan kezelhetők legyenek. Az előszerelt termékek gyártása is éppen ezt a célt szolgálja, segítségükkel csökkennek a kivitelezési költségek és az építési idő, vagyis sokkal hatékonyabbá válnak az egyes építőipari projektek.

A zöldmezős beruházás a Nemzeti Befektetési Ügynökség pályázatán elnyert támogatás keretében valósult meg.

Az összesen 14 hektáros területen megépült 20 ezer négyzetméteres üzemcsarnok hazánk legnagyobb előregyártó üzeme, amely évente 60 ezer négyzetméternyi betoncsarnok alapanyag előállítását, 2 ezer lakás, valamint 3-400 családi ház kivitelezését teszi lehetővé.

A beruházás ipari létesítmények, irodaházak, lakóházak, fal-, födém-, lépcső- és egyéb tartószerkezeteinek előregyártását szolgálja.

A vállalat már a kivitelezés alatt is számos innovatív technológiát alkalmazott, melyek közül kiemelkedik a 14 különböző géplánc üzemszerű összehangolása. A fejlesztéshez tartozik továbbá az üzem tetőszerkezetén megjelenő 1.700 négyzetméter tetőbevilágító panel, valamint a 36 hőelvezető kupola. Fontos szempont volt a beruházásban a megújuló energiaforrások alkalmazása, így napelemek kerültek a csarnoképület tetőszerkezetére. A projekt további különlegessége, hogy a betonelemgyár 14 különböző gyártási technológiát alkalmaz majd.

A beruházással a cég 220 új munkahelyet teremt a térségben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában