megyei toplisták

2021.03.05. 07:30

A Nagyerdő alatt húzódik Debrecen legdrágább utcája

Itt jelenleg 900 ezer forint fölött van az átlagos négyzetméterár, de a városból kifelé haladva már pénztárcabarátabb összegeket találni. Hát még a megyehatárnál. Statisztikák, érdekességek a hajdú-bihari ingatlanpiacról.

Nincs messze az átlag egymilliós négyzetméterártól Debrecen legdrágább utcája, de van olyan hajdú-bihari közterület, ahol ez a szám a 60 ezer forintot sem éri el. Többek között ez is kiderül az ingatlan.com hirdetési portál megyénk legdrágább és legolcsóbb településeit, utcáit összegző friss adataiból. Ezekre a legekre nagyjából egy évvel ezelőtt már rákérdeztünk a szakportálnál, az összegeket akkor és most is Balogh László, az oldal vezető gazdasági szakértője segített felszínre hozni. A számokba lentebb részletesen is belemegyünk, elöljáróban viszont leszögezzük, hogy az adatokból néhány régóta ismert trend is újra kirajzolódik: például, hogy a szoboszlói letelepedésért, befektetésért továbbra is mélyen zsebbe kell nyúlnia a vásárlónak, aki viszont olcsón szeretne ingatlanhoz jutni, inkább a déli vidékek felé érdemes keresgélnie.

A hajdú-bihari piac néhány érdekes aktualitását egyébként nemrég a medián négyzetméterárak alapján vázolta fel a szakportál – azt a körképet itt lehet elolvasni -, fontos különbség, hogy ebben az összeállításban most az átlagokat vesszük figyelembe.

Délen olcsóbb

Talán már mondani sem kell, hogy több mint félmilliós, egész pontosan 506 ezer forintos átlagos kínálati négyzetméterárral továbbra is Debrecen a megye legdrágább települése. A megyeszékhelyt ettől az összegtől jelentősen lemaradva Hajdúszoboszló (396 ezer forint) és Mikepércs (383 ezer forint) követi. Ha a számokat összevetjük az egy évvel ezelőtti rangsorral, mindhárom településnél néhány tízezres emelkedést tapasztalhatunk:

2020 februárjában a megyeszékhely 459 ezres átlaggal állt a lista élén, Mikepércsen 360 ezer, a fürdővárosban 335 ezer forintot kértek akkor átlagosan egy-egy négyzetméterért.

A spektrum másik oldala idén is a Békés felőli megyehatár környékén található. A kontrasztot jól jelzi, hogy a legolcsóbb megyei települések listáját vezető Nagyrábén átlagban mindössze 28 ezer forintot kérnek egy négyzetméterért. A második helyre Furta ért be 50 ezer forinttal, a harmadik Mezősas lett 61 ezerrel.

Közel a millióhoz

Azt is rettentő érdekes látni, milyen számokat kapunk, ha a kört a megyei utcákra szűkítjük. Maradjunk először a megyeszékhelyen belül. A bevezetőben már lelőttük, hogy a legdrágább debreceni utca négyzetméterára alulról nyaldossa az egymillió forintot: ez a belváros és a Nagyerdő között félúton húzódó Weszprémi utca, ahol átlagosan 910 ezer forintért árulnak egy négyzetmétert.

A Weszprémit a Mesterbe csatlakozó Garai utca követi 862 ezer forinttal, a dobogó harmadik fokára pedig a Békessy Béla utca fért még fel 846 ezer átlagos kínálati négyzetméterárral.

A külterületek felé haladva ezek az árak természetesen jókorát esnek, olyan utca is van, ahol ugyan csak egy ezressel, de százezer forint alatti az átlag. Ez a macsi Látókép utca, amely így jelenleg Debrecen legolcsóbb közterülete.

Ezután az apafai Mézesbáb utca jön (kereken 100 ezer forint), míg a bronzérmet a város délkeleti peremén húzódó Szeged utca szerezte meg – igaz, az előbbi kettőtől némileg leszakadva, ugyanis itt már 183 ezer forint az átlagár.

Szoboszlói mezőnyfölény

A legdrágább megyei utcák dobogóját – ha a debreceni adatokat figyelmen kívül hagyjuk – Hajdúszoboszló száz százalékban dominálja. Az első hely a József Attila utcáé lett a maga 568 ezer forintos átlag négyzetméterárával.

Utána a Sport utca (534 ezer forint) és a Kovács Máté utca következik, utóbbi már a félmilliós lélektani határ alá beesve, 495 ezer forintos átlaggal.

A legkedvezőbb árú hajdú-bihari utcák versenyében azért ennél jóval szorosabb a verseny. A lista élén jelenleg a nyírábrányi Rákóczi utca áll, ahol egyetlen négyzetméter ára átlagosan 55 ezer forint, a második helyre a hajdúhadházi Attila utca futott be 58 ezer forinttal.

Mezősast ezen a listán is megtaláljuk, a bihari község Nagy Sándor utcája a harmadik legolcsóbb a megyében, itt átlagosan 61 ezer forintért kínálnak egy négyzetmétert.

RA

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/gazdasag/helyi-gazdasag/millio-alatt-is-van-mar-csaladi-haz-hajdu-biharban-4498702/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában