beszámoltak az eredményekről

2021.01.28. 14:30

Sikeres volt a DebrecenMob projekt, ezernél is többen közlekedtek fenntarthatóan

Nyitottak az emberek a fenntartható közlekedési módok alkalmazására.

MOP

Fotó: Molnár Péter

Véget ért a DebrecenMob projekt, ennek sikereiről és eredményeiről tartott sajtótájékoztatót csütörtök délután Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere, valamint Mátyus László, az EDC Debrecen Kft. Smart City vezető szakértője.

– A fenntartható közlekedés jegyében egy olyan program valósult meg Debrecenben, amelyről azt gondolom, hogy egy sikerekhez vezető út első lépcsőfoka – fogalmazott Barcsa Lajos. – Már 2016 óta folyamatosan dolgozik azon a város, hogy fenntartható közlekedés területén eredményeket érjünk el – tette hozzá. A fenntartható közlekedés egyik ága a kerékpárral történő közlekedés, amelyhez Debrecen jó infrastruktúrával és közel 80 kilométer kerékpárúttal rendelkezik. – Debrecen adottságai nagyon jók, hiszen nincsenek nagy hegyeink, völgyeink, ami természeti szempontból nem, azonban a kerékpározás szempontjából előny, könnyebb így közlekedni – mondta az alpolgármester. – A fenntartható közlekedést elősegítő intézkedésnek tartom a belvárosi egyirányúsítást, melyet az elmúlt ciklusban valósítottunk meg. Itt kifejezetten figyeltünk arra, hogy a közösségi közlekedésnek is adjunk teret, külön sávot alakítottunk ki a buszoknak azzal a céllal, hogy amikor dugók vannak, akkor a buszok ne az autók között vesztegelve várakozzanak, hanem legyen előnye annak, aki közösségi közlekedéssel közlekedik – tájékoztatott. Hozzátette, a jövőben is várhatók fejlesztések, a Debrecen2030 program keretein belül tervben van a buszflotta lecserélése a Debreceni Közlekedési Vállalatnál, valamint a 3-as és 4-es villamosvonal megvalósítása is.

„A sok fejlesztés azonban semmit sem ér, ha nem változtatunk az emberek szemléletén”

– hívta fel a figyelmet Barcsa Lajos.

Fotó: Molnár Péter

Ezt a változtatást hivatott elősegíteni a DebrecenMob program is, amely keretében a részvevők egy telefonos applikációba vezethették amennyiben fenntartható közlekedési módokat alkalmaztak valamely utazásuk során. A megtett utak után a választott közlekedési formához mérten súlyozott pontokat kaptak, amelyeket beválthattak kedvezményekre, nyereményekre.

Népszerű volt a program, a 3, egyenként harmincnapos kampány alatt 1035 felhasználó összesen 138 ezer kilométert tett meg.

Ez azt jelenti, hogy háromszor is megkerülhették a Földet, valamint annyi szén-dioxid-kibocsátástól mentesítették a várost, amely 50 háztartás éves energiafogyasztása során fellépő szén-dioxid kibocsátásnak felel meg. – Azt gondolom, hogy ezek az emberek a klíma, saját egészségük és pénztárcájuk érdekében is tettek valamit – mondta az alpolgármester.

– Tavaly nyáron kezdődött a DebrecenMob története. Nem volt egyszerű meghatározni, hogy milyen célokat és sikereket tudunk elérni és hogyan. Amikor elkezdtük a pályázatot, akkor 500 felhasználót tűztünk ki a 3. kampányunk végére. Ennek több mint a dupláját sikerült megszereznünk. A projekttel párhuzamosan zajlott egy másik Barcelonában, ami egy jóval nagyobb lakosságszámú város, mint Debrecen. Ehhez képest a mi felhasználói számunk majdnem a háromszorosa volt a kinti eredményeknek, amikre nagyon büszkék vagyunk – mondta Mátyus László. Hozzátette,

a 138 ezer kilométer legnagyobb részét közösségi közlekedéssel tették meg a felhasználók, viszont az utak arányában a gyalogos közlekedés vezetett, szorosan mögötte pedig a kerékpáros közlekedés.

– Az összesen megtett út 60 ezer óra volt, ennek a háromnegyede gyaloglással történt. Az emberek fogékonyak voltak a kezdeményezésre. Ezt alátámasztotta a kérdőív is, amit becsempésztünk az egész program lelkének tartott mobiltelefonos alkalmazásba – tájékoztatott.

Fotó: Molnár Péter

Több mint 30 szervezet csatlakozott a kezdeményezéshez, akik közül a legjobbak elismerő oklevelet is kaptak. A szervezetek közül az első helyezést a Debreceni Egyetem képviselői érték el, közel 300 felhasználójuk több mint 50 ezer kilométert tett meg. Oklevelüket dr. Ailer Piroska, a Debreceni Egyetem műszaki innovációért és képzésfejlesztésért felelős rektorhelyettese vette át. Őket követte az NI Hungary Kft. csapata, akik több mint 14 ezer kilométert tettek meg, őket a Hosszú Róbert ügyvezető igazgató képviselte. A harmadik legtöbb utat a Debreceni Vízmű dolgozói tették meg, akik több mint 8 ezer kilométert közlekedtek. Részükről Gorján Ferenc vezérigazgató vette át az oklevelet.

Debreczeni-Kondás Eszter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában