hasznos tanácsok

2020.11.16. 07:30

Hogy ne legyen feketeleves a Fekete péntek: már egy rossz kattintással is könnyen befürödhetünk

Eredetileg csak egyetlen nap volt novemberben, mára már kampánnyá nőtte ki magát az ünnepek előtti nagy bevásárlás előszobája: a Black Friday. A szakemberek szerint az internetes áruházak térnyerése óriási választékot biztosít ugyan, de a legfontosabb mégis az, hogy olyan üzletből szerezzük be az akciós portékát, mely nemcsak a fizetéskor, hanem az esetleges problémák felmerülésekor is rendelkezésünkre áll majd.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Az elmúlt évekhez hasonlóan a karácsonyi vásárlási dömpinget az Egyesült Államokból „megörökölt” Black Friday indítja el.

A Napló Átányi Ajtonyt, a Fórum bevásárlóközpont igazgatóját arról kérdezte, milyen vásárlási szokások jellemzik a debrecenieket ezeken a napokon, és mire kell különösen odafigyelnünk a „Fekete péntek” akciói kapcsán.

Elmondta: a webáruházak számtalan kedvezményes vásárlási lehetőséget ajánlanak vevőik figyelmébe novemberi akciós napjaikon, ám az a tapasztalat, hogy a netes kereskedések olcsóbban ugyan, de nem mindig megbízható háttérrel kínálják termékeiket. Ugyanakkor azt észleli, hogy a debreceniek egyre tudatosabban vásárolnak, a legtöbben előzetesen is utánajárnak az adott termék eredeti, illetve akciós árának.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium arra figyelmeztet, hogy célszerű az árakat összehasonlítani, mert könnyen előfordulhat, hogy az akciós termékek máshol, eredeti árukon is ugyanannyiba kerülnek, olcsóbbak. – Minden esetben nézzük meg, hogy a kereskedő által adott kuponok, leértékelések érdemi kedvezményt tartalmaznak-e – hangsúlyozzák nemrég kiadott közleményükben.

A részletekben az ördög

A tárca javaslata szerint webes vásárláskor figyeljünk arra, hogy a magyar nyelvű honlap vagy a „.hu” végződés nem feltétlenül jelenti, hogy hazai kereskedőtől rendelünk. – Külföldi forgalmazóra utalhat többek között az is, ha a honlapon magyartalan megfogalmazású, nyelvtani hibáktól hemzsegő szövegek olvashatók – írják.

A szakemberek szerint ne rendeljünk olyan webáruházból, melynek honlapján nem található általános szerződési feltétel, vagy egy e-mail-címen, üzenetküldésre alkalmas űrlapon kívül nem ad meg más elérhetőséget. – Az oldalon szereplő információkat érdemes képernyőképként elmenteni arra az esetre, ha utóbb gond merülne fel az internetes vásárlással. A jogsértést elkövető e-kereskedőkről a www.jogsertowebaruhazak.kormany.hu oldalon lehet tájékozódni – olvasható a felhívásban, mely kiemeli: ha megérkezett a termék, sok későbbi problémának vehetjük elejét, ha a futár jelenlétében győződünk meg az áru sértetlenségéről.

Nem mindig kell indokolni

A minisztériumi információk szerint online vásárláskor 14 napon belül elállási jog illeti meg a vevőt. A CD, DVD, szoftver kivételével akkor is meggondolhatjuk magunkat, és indokolás nélkül visszaküldhetjük a terméket, ha már kicsomagoltuk. Ez a jog azonban nem korlátlan, egyes termékkörökre, például gyorsan romló élelmiszerre vagy egyedi igényre elkészített ajándékra nem vonatkozik. A termék visszaküldésének költsége a vásárlót terheli.

„A kereskedőnek a vételárat és a szállítási díjat a termék visszajuttatását követő 14 napon belül, a fizetéssel azonos módon kell visszatérítenie”

– ismertette az internetes vásárlókkal az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában