Csökkenő kereslet, zuhanó árak

2020.10.10. 11:31

Túl drága volt a tűzifa, sokan átálltak másra

Az elmúlt évek drágasága csökkenő keresletet, az pedig mérséklődő árat eredményezett.

20200505_Kevesen keresik a tűzifát, inkább gázzal fűtenek_Békés Megye_Fotó: Lehoczky Péter_BMH

Fotó: MW-archív

Sokan, akik évek óta fával fűtenek otthonukban, már tavaly vagy az idei nyár folyamán megvásárolták a kellő mennyiséget a téli hónapokra, elébe menve a lehetséges áremeléseknek. Azonban növekedés helyett mostanra jelentős csökkenés lépett fel a tűzifa árában.

– Lényegesen kisebb a kereslet, mint az előző években, aminek számos oka lehet. A dolgok hátterében, azt gondolom, a rengeteg csalódott ember áll, hiszen a csalók, akik kereskedőknek hívják magukat, sok vásárlót átvertek. Emellett mindenki próbál átállni a megújuló energiaforrásokra és gázfűtésre – osztotta meg véleményét Varga Attila kereskedő. Kiemelte: a leglényegesebb keresletcsökkenés oka a tűzifa ára, ami pár év alatt megtriplázódott, ezért sokan úgy gondolták, hogy nem feltétlenül ez a megfelelő módja a fűtésnek. – Tőlem legfőképpen az októberi hónapban szoktak vásárolni, mikor megtapasztalják az emberek az első hűvösebb hajnalt. Három éve jelen van egy újabb tendencia, miszerint a nyári szünet kezdetével megnő a vásárlások száma – tette hozzá.

Az előző évek statisztikái szerint folyamatosan csökken a kereslet a tűzifára. Szotákné Gilányi Mónika, az egyik tűzifa-kereskedéssel foglalkozó cég ügyvezetője szerint ennek a fő oka az, hogy nagyjából két éve felment a tűzifa ára, ezért nagyon sokan áttértek a gázra, villanyra, klímára és másféle fűtési technikákra. – A kereslet csökkenésének hátterében állhat az is, hogy minden évben egyre enyhébb az idő, nincs annyira hideg, mint pár évvel ezelőtt. Az évek során az eladásokból ítélve megmutatkozik a tény, miszerint folyamatosan és jelentősen csökken a kereslet a tűzifára. Talán ebben az évben az árcsökkenésnek köszönhetően az mondható, hogy az emberek egy része visszaállt a fával való fűtésre – részletezte.

Folyamatosan hirdetnek

– A legjellemzőbb időszak, amikor tőlünk fát vásárolnak az emberek, júliustól egészen szeptemberig tart. Sokan megveszik inkább nyáron a tüzelőanyagot, azért, hogy legyen ideje kiszáradni és beraktározzák. A vevőink mindössze harminc százaléka vásárol ősszel fát – folytatta. – A jelenlegi és leendő vevőinket különböző hirdetésekkel ragadjuk meg, jelen vagyunk az interneten, a televízióban, az újságban, és akciókat hirdetünk. Az akác tűzifa a legkelendőbb, mivel a fűtőértéke nagyon jó, vizesen is ég, nem úgy, mint a bükk vagy a tölgy, aminek száradni kell legalább egy évet – fűzte hozzá.

Varga Attila szintén minden portálon jelen van, és hirdeti a szolgáltatását, így próbálja felhívni a vásárlók figyelmét a tűzifájára. Elmondta, hogy manapság elsősorban a kuglis akácot vásárolják többen, ő azonban vékony tűzifára szakosodott. – Kiszállítással árulok, ugyan van egy telephelyem, de ott nem értékesítek. Tapasztalataim alapján a vásárlók számára mindig fontosabb a súly, azonban a térfogat lényegesebb. Teljesen mindegy, hogy az eladott fa hány mázsa, ha a térfogata kevés – vélekedett Varga Attila, míg Szotákné Gilányi Mónika szerint mind a két tényező számít a vásárlóknak, hiszen a vizes fának kevesebb a térfogata.

Megmaradt készletek

Szotákné Gilányi Mónika cége jelentősen csökkentette a tűzifa árát az előző évekhez képest. Az ügyvezető elmondása szerint két évvel ezelőtt négyezer forintért adták az akácfának mázsáját, ami jelenleg háromezerkétszáz forint. – Az erdészetek levitték az árakat, így mi is olcsóbban tudjuk adni a fát. Azt gondolom, hogy sok kereskedőnek rengeteg készlete megmaradt az utóbbi években – mivel nem volt akkora kereslet a tűzifára, mint számítottak rá –, ezért árcsökkenéssel próbálják azt eladni minél hamarabb. Mivel olcsóbban tudjuk beszerezni a fát, ezért olcsóbban is kell, hogy adjuk – magyarázta.

Varga Attila szintén csökkentette az árakat az előző évekhez képest. – Olcsóbban adom, mint tavaly, de ahogy látom, mindenki. A jó minőségű tűzifát is háromezerkétszáz forintért árulom. Úgy érzem, hogy sokat bukunk az árrésen idén, aminek az oka az erdészetek tevékenységében is rejlik, hiszen rengeteg a felhalmozott, elfekvő árukészlet, amitől ők is próbálnak megszabadulni – mondta.

Vámosi Kira

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában