erős a kereslet

2020.10.09. 07:30

Továbbra is emelkednek az ingatlanpiaci árak, drágulnak az albérletek is

A befektetési céllal vásárlók visszaszorulása révén a saját célra vásárló vevőknek javultak a lehetőségeik.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A jelenlegi helyzetben minden ingatlanvásárló sokkal óvatosabb, emiatt a vevők már nem egymásra licitálva veszik a lakásokat, hanem nagyobb körültekintéssel tesznek ajánlatot – tudta meg a Napló Balogh Lászlótól, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjétől.

Balogh László elmondta, hogy a lakásárak emelkedtek az előző éviekhez képest, azonban kevesebb a piacon kínált ingatlanok száma. Kitért az albérletek keresletére is, amelyet a pandémiás időszak sem volt képes befolyásolni. A vezető gazdasági szakértő figyelmeztetett: habár a munkabérek növekedtek, az albérletek díjai az országos átlagos szinthez mérten is magasnak számítanak Hajdú-Biharban, ugyanakkor ez szintén nem hatott hátráltató tényezőként a növekvő keresletre. Megyénkben az albérleti díjak megállíthatatlanul emelkednek.

Jelenleg kétszázhatvan eladó új építésű lakás és ház várja a gazdáját Hajdú-Bihar megyében, ebből több mint kétszáz Debrecenben található.

Banki hitelpolitika

– 2019-ben nyolcszázharminchét új lakás és ház épült a megyében, ami az előző évihez képest 23,5 százalékos növekedést mutat.

„Az árakat figyelembe véve, Hajdú-Bihar megyében egy négyzetméternyi eladó új építésű lakás átlagos kínálati ára hatszázezer forint, míg a házakét átlagosan négyszázhetvenkilencezer forintos négyzetméteráron kínálják.”

– A lakások ára az elmúlt egy évben 10 százalékkal nőtt meg, míg a házaké stagnál. Ha a használt lakáspiacot is figyelembe vesszük, akkor a megyei kínálatból Debrecen messze kilóg. Budapest után Hajdú-Bihar megyeszékhelyén érik a legtöbbet a lakások. Az elmúlt két évben meglódult ingatlanárak mögött a javuló gazdasági helyzet, a beruházások következtében létrejött munkahelyek és a növekvő bérek állnak – tette hozzá.

A visszafogottabb keresletre hatással van a bankok szigorodó hitelpolitikája. – Manapság sokkal óvatosabban adnak hitelt, sokszor a Magyar Nemzeti Bank előírásainál is szigorúbb követelményeket fogalmaznak meg. Általánosabban elterjedt gyakorlat, hogy a koronavírus miatt veszélyeztetett iparágakban – mint a vendéglátás vagy a turizmus – dolgozó hiteligénylők kiváltságot kapnak. Melléjük olyan adótársat is be lehet vonni, akinek banki szempontból kevésbé kockázatos szektorból van jövedelme – részletezte Balogh László. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a money.hu hitelkalkulátora alapján most a legkedvezőbb ajánlat a legalább tíz évre fixált tízmillió forintos, húsz évre felvett lakáshitel, melynek kamatlába 3,22 százalék. Hozzátette, hogy ennek törlesztőrészlete havi hatvanegyezer forint, a teljes futamidő alatt visszafizetendő teljes összeg pedig 13,086 millió forint.

Használt és új ingatlan

Nagyságrendileg harminc százalékkal kerülnek kevesebbe a használt lakások és házak Hajdú-Bihar megyében, mint az újak, négyzetméterenként négyszázhúszezer forint, illetve hatszázezer forint az áruk.

„Debrecenben szűkebb, alig 24 százalékos a különbség, négyszázhatvannégyezer forint és hatszáztizenegyezer forint a két összeg.”

– A négyzetméterenként 150-180 ezer forintos különbség mögött az új lakások megépítésének növekvő alapanyag- és munkaerőköltsége húzódik meg – magyarázta a vezető gazdasági szakértő. – A magasabb árat azonban sokszor kompenzálja a modernebb elrendezés és energiahatékonyabb kivitelezés, ami a havi rezsiszámlában is megjelenhet. Hajdú-Bihar megyében jelenleg majdnem hétezer eladó lakás és ház hirdetésével találkozhatnak a vásárolni szándékozók az ingatlan.com kínálatában, ami rendkívül stabilnak számít országos szinten, mivel ez nagyságrendileg ugyanakkora kínálatot jelent, mint a koronavírus megjelenése előtti időszakban.

A bérleti díjak is folyamatosan nőnek

Jelenleg lassulás figyelhető meg a lakáspiacon, hiszen a koronavírus erre is rányomja a bélyegét.

„A jelek szerint azonban sem a lassulás, sem a járvány nem hat Hajdú-Bihar megye albérleti piacára, a bérleti díjak ugyanis megállíthatatlanul emelkednek. Átlagosan havi száztízezer forintért kínálják kiadó lakásukat a debreceni tulajdonosok.”

– Ez a korábbi évek után újabb 10 százalékos áremelkedést jelent – ismertette Balogh László, majd kiemelte, hogy a kínálatban ingadozás látható, hiszen néhány éve több mint ezer kiadó lakás volt, idén pedig bő nyolcszáz. – Debrecenben, mint az egyik legnagyobb egyetemvárosunkban, mindig is óriási lesz a kereslet a kiadó lakásokra. Ez magyarázza azt, hogy a pandémiás időszak sem vetette vissza a keresletet, annak ellenére sem, hogy a bérleti díjak országos átlagban is magasnak számítottak. Azonban a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a megyei átlagkeresletek valamivel nagyobb mértékben emelkedtek, mint a bérleti díjak – jelentette ki.

Vámosi Kira

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában