Jönnek a drónok

2020.08.10. 13:32

A digitalizációé a jövő a mezőgazdaságban

Előrelépések kellenek az agráriumban a termelés biztonságáért.

Fotó: Molnár Péter

„Drónok a mezőgazdaságban” címmel tartottak szakmai rendezvényt Hajdúnánáson. A hétfői eseményen szakmai előadásokon ismerkedhettek meg az érdeklődők az eszköz elméleti, valamint gyakorlati használatával. A megnyitón a felszólalók többek között kitértek arra, milyen előnyei származhatnak a mezőgazdaságnak a drónok alkalmazásával. – A jövőben a mezőgazdaságnak is előre kell lépnie – kezdte a megnyitót Negrutz Ágoston, az Agrárminisztérium miniszteri főtanácsadója.

Váltani kell

Kiemelte: a mezőgazdaságban a szélsőséges időjárás miatt előfordul, hogy nem lehet termelni. – A drón ezzel nem foglalkozik, hisz felrepül, és végzi a dolgát – hangsúlyozta. Az eseményen részt vett Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar megyei szervezetének elnöke is. Mint kiemelte, Magyarországon ma a mezőgazdaságban inkább a mennyiségi szemlélet dominál. Sokkal fontosabb lenne azonban a minőség és a jövedelmezőség tekintetében egy alapvető stratégiai váltás. – Ehhez jelentősen hozzájárulhat a precíziós gazdálkodás – mutatott rá. Emellett megjegyezte,

sokan mondják, hogy a mezőgazdaságban az elkövetkező 15 évben talán nagyobb lesz a változás, mint az elmúlt 100 évben.

– A jövedelmezőség egyre nehezebben stabilizálható, emiatt nagyon fontos kérdés, hogy a dróntechnológiában milyen lehetőségek vannak – állapította meg Szólláth Tibor.

Fontos az újrahasznosítás

Ez év tavaszán Tépén már el is kezdődött a használata.

A polgármester elmondta, hogy az eszközzel egy ember napi szinten ugyanazt a mennyiségű munkát elvégzi, mint amihez korábban nagyon komoly technikai feltételek kellettek.

A megnyitón felszólalt Kovács László, az ISM Technology Kft. igazgatója. Az igazgató az általuk képviselt drónos permetezésről beszélt. – A talajban a kemikáliahasználat miatt a szervesanyag-jelenlét nagymértékben csökkent – emelte ki. – Ezt egyre több gazda érzékeli, hiszen egyre több műtrágyára van szükség. Ők azonban keresik a lehetőséget, hogyan tudnának minél több tápanyagot eljuttatni a növény számára. – A természet felismertette velünk azt a technológiát, amit most használunk – mondta. Ez az újrahasznosításnak egy olyan módja, amely visszaforgatható a talajba. A drónhasználatról elmondta, hogy már 3–4 éve próbálják applikálni a magyar agrárkultúrába.

– A drón olyan eszköz, amely taposás nélkül képes segíteni a munkát – hangsúlyozta. Az esemény Zalai Mihály, valamint Láng Vince docensek előadásával folytatódott.

Gaál Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában