Bővülő hatáskör

2020.06.21. 13:38

Több ellenőrzési lehetőség a fogyasztóvédelemben

Az új törvénymódosítás értelmében a teljes ellátási láncot ellen­őrizheti a fogyasztóvédelmi hatóság.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Jelentősen bővültek a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzési lehetőségei a kedden elfogadott ágazati törvény módosítása értelmében. A várható változásokról dr. Kiss-Benedek Damariszt, a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesületének tanácsadóját kérdezte a Napló.

Kiterjedtebb hatáskör

– A jogszabálytervezet alapján augusztus második felében már hatályba lép a törvénymódosítás – osztotta meg lapunkkal a szakértő. Hozzátette, a módosítások célja, hogy sokkal kiterjedtebb ellenőrzési lehetőségei legyenek a fogyasztóvédelmi hatóságnak. A tanácsadó szerint ezekkel a változtatásokkal a magyar vásárlókat és a jogkövető vállalkozásokat védenék a jövőben. – Bővül a fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, így nemcsak a közvetlen szerződéses kapcsolatban lévő eladóval szemben járhat el jogsértés esetén, hanem

„immár öt szinten, a kiskereskedőt, a raktárt, a nagykereskedőt, az importőrt és a gyártót, lényegében a teljes ellátási rendszert ellenőrizheti”

– fejtette ki a szakértő.

Kiemelte, újdonságnak számít, hogy

a fogyasztóvédelmi hatóság nyártól az üzlethelyiségen túl már a raktárba is beléphet.

Ennek értelmében az eszközöket, a címkéket, a csomagolást és a munkafolyamatot is ellenőrizheti, továbbá betekinthet az iratokba, és díjmentesen mintát is vehet, melyekre eddig nem volt lehetőség. Ezeken kívül, mivel több webáruház ügyfélszolgálata és raktára is magánlakásban van, az ügyészség előzetes engedélyével és a szigorú garanciális rendelkezések megtartása mellett ezekbe beléphetnek.

Kellett a módosítás

– Szükség mutatkozott arra, hogy egyes jogszabályokat konkretizáljanak. A mindennapi panaszkezelés során mi a FOME-nál is azt tapasztaltuk, hogy sok esetben merültek fel ezekkel kapcsolatos kérdések, tehát fogyasztói igény is mutatkozott a változtatásokra – értékelte a törvénymódosítás körülményeit a szakértő.

Szilágyi Gergő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában