gördülékeny folyamat

2020.06.12. 12:04

NAK: több mint tizenhétezer támogatást igényeltek Hajdú-Biharban

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászainak segítségével nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedően zajlott a veszélyhelyzetben az idei egységeskérelem-beadás időszaka.

Az idei évben június 9-ig összesen 169 100 támogatásigénylés történt, ebből 17 340 Hajdú-Bihar megyében, tudatta közleményben a kamara megyei igazgatósága. Mint arra rámutatnak, a falugazdászok országos szinten 113 775, megyei szinten pedig 11 016 kérelem benyújtásában segítettek. Ez azt jelenti, hogy a megyében beadott kérelmek több mint 63 százalékban nyújtottak segítséget a falugazdászok. A NAK időben és jól megszervezte a gördülékeny egységeskérelem-beadás feltételeit, és biztosította, hogy a folyamat a járványügyi szabályoknak megfeleljen, valamint a gazdálkodók számára a lehető legkisebb kockázattal járjon. Ennek okán a falugazdászok telefonon keresztül segítettek a kamara tagjainak a benyújtott kérelmek 95 százalékánál.

Az előző évekhez hasonlóan az idei június elején is sor kerül a most beadott egységes kérelmek előzetes ellenőrzésére, mely a kérelmek pontosítását, illetve a szankciók elkerülését hivatott segíteni.

A már beadott egységes kérelmeket a Magyar Államkincstár adminisztratív úton ellenőrzi, és az esetlegesen tapasztalt hibákról, hiányosságokról elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül tájékoztatja az ügyfeleket, meghatalmazottjaikat vagy kamarai meghatalmazottjaikat.

Az elektronikus úton, ügyfélkapura megküldött végzés nem számít szabálytalanságról való értesítésnek, így a megjelölt határnapig, de legkésőbb június 19-ig (ezt a napot is beleértve) lehet szankciómentesen javítani a Kincstár által megjelölt hibákat, hiányosságokat.

Az ellenőrzések kiterjednek a gazdálkodók eseti túligényléseinek feltárására, azok feloldására. Ezen túlmenően egyre fontosabbá válik az, hogy a gazdálkodók megfelelő helyre rajzolják területeiket, tehát ne legyenek rajzaik átfedésben 5 százaléknál vagy 0,1 hektárnál nagyobb mértékben.

Az ellenőrzésekkel kapcsolatosan arra kéri a kamara a gazdálkodókat, keressék meghatalmazott falugazdászaikat.

Felhívják a figyelmet, hogy Hajdú-Bihar megyében júniustól újra a megszokott ügyfélfogadási időben várják a falugazdászok az ügyfeleket. Az irodák csak az érvényben lévő járványügyi szabályok betartásával látogathatóak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában