szakértői szemmel

2020.06.27. 17:53

Emelkedik a csecsemőgondozási díj, ügyvédet kérdeztünk a változásról

Az új javaslat értelmében 30 százalékkal emelkedik a csecsemőgondozási díj 2021 nyarától.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

– A csecsemőgondozási díj összege az eddigi 70 százalékról a bruttó fizetés 100 százalékára emelkedik jövő év július 1-jétől – jelentette be Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár kedden. A változás lényegi elemeiről dr. Balogh Áron Péter ügyvédet kérdezte a Napló.

Akár 80 ezer családot érinthet

A keddi bejelentés célja, hogy a gyermek megszületését követő hat hónapban az eddigiekhez képest jobb anyagi körülmények közé kerüljön a család. Novák Katalin emlékeztetett rá, a csecsemőgondozási díj után csak a személyi jövedelemadót kell megfizetni, nyugdíjjárulékot és társadalombiztosítási járulékot nem. A jövő nyártól életbe lépő változás érdekében a következő évi költségvetésben 14,25 milliárd forint áll rendelkezésre egy módosítás következtében. Az államtitkár szerint az intézkedés akár 80 ezer családot segíthet. Hozzátette, a csecsemőgondozási díjat azok a nők vehetik igénybe, akik legalább 365 napon keresztül biztosítottak voltak a szülést megelőző két évben, de az ellátás jár az örökbe fogadó szülőknek is a gyermek hat hónapos koráig.

„Bár konkrét törvényjavaslat még nem jelent meg, az államtitkár szavaiból arra lehet következtetni, hogy az új szabály az alacsonyabb jövedelmű szülőknek kedvezne igazán”

– jelentette ki dr. Balogh Áron Péter ügyvéd. Lényeges elemnek azt tartja, hogy várhatóan a korábbi 70 százalékról a bruttó átlagkereset (táppénzalap) 100 százalékára nő a csecsemőgondozási díj összege, kiemelve, hogy az ellátásra a táppénz szabályai vonatkoznak. – A csecsemőgondozási díj összege naponta – a táppénzhez hasonlóan – legfeljebb a minimálbér kétszeresének egyharmincad része, ami jelenleg napi bruttó 10 ezer 733 forint. A magasabb jövedelműek a változás után is legfeljebb napi nettó 9 ezer 123 forintot kapnak a 15 százalékos személyi jövedelemadó levonása után, ami havi nettó 273 ezer 690 forintos felső határt jelent – foglalta össze a szakértő.

Több lehet a fizetésnél

Megjegyezte, az alacsonyabb jövedelműek eddig az összeghatárig a bruttó személyi jövedelemadóval csökkentett jövedelmüknek megfelelő ellátást kaphatnak, ami akár magasabb összeg is lehet, mint a munkavégzés esetén járó havi nettó fizetésük. Ezt a szakértő azzal magyarázza, hogy abból nemcsak személyi jövedelemadót, hanem társadalombiztosítási járulékot is le kell vonni. Hozzátette továbbá, hogy a táppénz és a csecsemőgondozási díj maximuma is a minimálbérhez igazodik, ezért ha a minimálbér emelkedik 2021-től, értelemszerűen a csecsemőgondozási díj legmagasabb összege is növekszik.

Szilágyi Gergő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában