Felzárkózó települések

2020.05.12. 14:00

Munkahelyteremtés a cél a jobb életért

Kész tervekkel várják a további egyeztetéseket a falufejlesztési programban részt vevő települések.

Fotó: Napló-archív

Magyarország Kormánya április 28-án tette közzé a „Felzárkózó települések” és a gazdaságélénkítő program folytatása érdekében teendő további intézkedésekről szóló rendeletét. A kedvezményezett települések ötvenes listáján tíz hajdú-bihari is helyet kapott. Ez alapján Kismarja, Bakonszeg, Biharnagybajom, Magyarhomorog, Biharkeresztes, Csökmő, Tetétlen, Földes, Furta és Sárrétudvari részesedhet a tavaly meghirdetett projekt támogatásaiból.

A jó élet lehetősége

A kihirdetett jogszabály rögzíti, a kormánynak továbbra is az a célja, hogy Magyarország minden magyar állampolgár biztonságos otthona legyen, megadva egyúttal mindenkinek a jó élet lehetőségét. A szövegből kiderül: a kormányzat a karitatív szervezeteknek és más társadalmi szereplőknek a Felzárkózó települések program 2019-es indulása óta kifejtett tevékenységét összességében pozitívan értékelte. Elengedhetetlennek tartja továbbá a korábban megkezdett hosszú távú fejlesztési és gazdaság-élénkítő program folytatását, amely az ország egyes területei közötti gazdasági egyenlőtlenség csökkentéséhez szükséges fejlesztésekre vonatkozott. A korábban már részt vevőkhöz csatlakozik újabb félszáz falu és község, de a kormányhatározat már tartalmazza következő körébe bevonni javasolt településeket is, melyek között Bagamért és Pocsajt is említik.

Nagy az öröm

Az újonnan csatlakozó megyénkbeli települések közül megkerestük háromnak a polgármesterét, hogy megtudjuk: milyen szakaszban járnak a tárgyalások jelenleg, s milyen fejlesztések várhatók a gazdaságélénkítő célkitűzéseknek megfelelően. Összességében elmondható, hogy a Hajdú-Bihar megyei települések nagy örömmel fogadták, hogy bekerültek a programba, s az értesülést követően valamennyien megkezdték az elképzelések összegyűjtését.

Gara Péter, Bakonszeg polgármestere kérdésünkre elmondta, egyelőre a tervezés fázisában vannak, de folyamatosan egyeztetnek a Belügyminisztériummal a program részleteiről.

Hozzátette, az ő esetükben a mezőgazdaság kapcsán elsősorban a vállalkozásfejlesztés a kiemelt jelentőségű terület.

Biharkeresztes is készen áll a gazdaság élénkítését célzó fejlesztésekre. Dani Béla polgármester a Naplónak elmondta, a munkahelyteremtésre vonatkozóan konkrét tervekkel rendelkeznek. – Kíváncsian várjuk a minisztériumi egyeztetéseket, hogy az elgondolásaink miként realizálódhatnak a jövőben – nyilatkozta a városvezető. Dani Béla továbbá megjegyezte, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzattal is folyamatosan kapcsolatban vannak azért, hogy a lehető leghatékonyabbak legyenek az előkészületek.

Gyümölcsöző lehet a térségnek

Fotó: Barabás Károlyné-archív

Bakonszeghez és Biharkereszteshez hasonlóan Magyarhomorogon is pozitívan tekintenek a projektre. Ahogy Barabás Károlyné polgármester felvázolta, meglepetésként érte őket, hogy felkerültek a listára, hiszen bár a tendencia azt mutatja, egyre több fiatal marad Magyarhomorogon, mégis – oly sok más településhez hasonlóan – az idősebb korosztály van náluk túlsúlyban. Ennek ellenére konkrét elképzelésekkel állnak a további minisztériumi tárgyalások elé. – Csak munkahelyekkel lehet helyben tartani a fiatalságot – nyilatkozta lapunknak a község elöljárója. A várhatóan új állásokat eredményező fejlesztésekhez Magyarhomorog komoly reményeket fűz. Mint ahogy a polgármester asszony kifejtette, a közmunkaprogram korábban elérte a célját a helységben, s valamennyi közmunkás el tudott helyezkedni a munkaerőpiacon.

A település önkormányzati fenntartású varrodája esetében is hasonló célkitűzések vannak, ott jelenleg negyven alkalmazott foglalkoztatására van lehetőség. Ezzel kapcsolatban azt szeretnék elérni, ha a programnak köszönhetően valamely nagyvállalat megvásárolná az üzemet, s átvenné a munkáltatói jogkör gyakorlását, ezzel segítve az alkalmazottak versenypiacon való elhelyezkedését. Ez Barabás Károlyné szerint azért is lenne kiemelt jelentőségű, mert a szomszédos Komádiban többen váltak munkanélkülivé az elmúlt időszakban, így ha a reményeiknek megfelelő fejlesztések végbe mehetnek, az nemcsak a község, de a térség számára is gyümölcsöző lehet a jövőben.

Szilágyi Gergő

Kapcsolódó cikkünk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában