Start közmunkaprogram

2020.05.14. 07:14

A maradók hosszú távra terveznek

Nem érinti a közmunkaprogramot a koronavírus-helyzet Kismarján; csupán a csoportosulás nem engedélyezett a résztvevők között.

Fotó: Nagyné Kelemen Mónika

Farkas István Attila, Kismarja polgármestere kérdésünkre elmondta azt is, hogy a Start közmunkaprogramban most hatvanhatan dolgoznak, javarészben az idősebb korosztályhoz tartoznak, de van közöttük néhány, aki alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkezik. Ezek okán ők már minden bizonnyal maradnak közmunkás foglalkoztatásban. A mezőgazdasági programban harmincegyen dolgoznak, ők a település konyhájára állítják elő az alapanyagokat, de bizonyos termékekből eladásra is jut. Bekukkantottunk a fóliasátrakba, azokban paprikát, paradicsomot, káposztát, karalábét és uborkát termesztenek. Szabadtéren, körülbelül másfél hektáron krumplit vetettek, de ezen kívül van retek, hagyma, sárgarépa és petrezselyem is. Az uborkából van a legtöbb, a szabadtéri mellet három fóliasátor ezzel a zöldségfélével van tele. A termés jelentős részét Létavértesen értékesítik. Mindemellett még sertéseket tartanak.

Fotó: Nagyné Kelemen Mónika

Jobb megélhetés a családnak

A helyi sajátosságok program harmincöt dolgozója betonelemeket és térkövet gyárt, kosarat fon, faaprítékot készít, ez utóbbi tüzelő, ezzel fűtik a polgármesteri hivatalt és a művelődési házat. Üzemel még egy varroda, amelyben nemrégiben közel ezer szájmaszkot varrt helyi lakososnak, itt készítik a néptáncosok ruháit is, munkavédelmi köpenyeket, függönyöket varrnak.

– Eltelt már egy jó pár év a program bevezetése óta. Tavaly tisztázódott, hogy kik azok, akik el akartak menni más munkahelyre. Azok, akik elmentek, főleg a fiatalabb korosztály, a közeli városokban, szakmájukban helyezkedtek el és kaptak munkát, amely érthető, így ezzel jobb megélhetést tudnak biztosítani a családjuknak. A közmunkaprogramban mi is szakemberhiánnyal küszködünk, nincs szakmunkás. A faluban volt fafaragás is, de mivel nincs szakember, így ez abbamaradt, azok az emberek is szakmájukban helyezkedtek el más településen. Akik itt maradtak, a munkába rendesen bejárnak dolgozni: a munkaidő kezdetét, végét, ebédidőt betartják – tette hozzá Farkas István Attila polgármester.

Nagyné Kelemen Mónika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában