Piaci körkép

2020.04.27. 14:00

A magyar eperre „esküszünk”

Már kapható a magyar eper, azonban a hazai szabadföldi szamócára még várnunk kell.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Ahogy melegszik az idő, úgy vágyunk egyre jobban a zamatos, piros eperre, ami a közelgő nyár egyik szimbóluma. Ha körbejárjuk a piacokat, találkozhatunk szép szamócával; többnyire görög epret kínálnak az eladók, de sok helyen árulnak már magyart is, amiről tudni kell, hogy azt még nem a nap érlelte.

Nagy Kasza Dávid epertermelő, az Eper Csoda vezetője a Naplónak többek közt elmondta, milyen idei termésre számíthatunk, valamint hogyan fog változni a közkedvelt gyümölcs ára a szezon közepére, végére. Arról is beszélt, mitől függ, hogy milyen ízű és méretű lesz az eper.

– Az időjárás kegyes volt hozzánk, igaz, voltak hidegek, a virágzáskor akadtak olyan időszakok, amelyek az első termést kicsit megzavarták, megkárosították, azonban a hűvös éjszakák ellenére is, ha a termelő helyesen járt el, azt lehet mondani: gyümölcsöző termésre számíthatunk!

A fóliasátrakban termesztett magyar eper már 4–5 hete a piacon van, s jelenleg kilogrammjukért 2 ezer 500–3 ezer 500 forintot is elkérnek. A hazai szabadföldi szamóca előreláthatólag május közepe felé fog „berobbanni” a piacra

– tudta meg a Napló.

A debreceni nagypiacon – a megszokottak szerint – bőséges kínálattal és változó árakkal találkozhatunk.

Nagy Kasza Dávid-archív

A magyar ember imád piacozni, ezt az elmúlt napokban tapasztaltak is mutatják, fiatalabbak és idősek egyaránt keresik a friss gyümölcsöket, zöldségeket. A szezonális termések mellett néhol már a magyar eper is helyet kap, valamint a görög eper, az utóbbit már hónapok óta lehet kapni hazánkban is. A vásárlók kérdezgetik az eladókat a szamóca áráról, származásáról, sokan meghökkennek, amikor nagy árkülönbséggel találkoznak, azonban ez jelenleg teljesen természetes.

– A fóliasátrakban ter­mesz­tett magyar eprek között azért tudunk már hetek óta válogatni, mert a dupla fólia, illetve a fűtött sátrak miatt hamarabb megérnek, azonban az efféle gazdálkodásnak sokkal nagyobb a költsége, így az eladási ár is magasabb – mondta Nagy Kasza Dávid.

Vitamindús gyümölcs

Bármerre járunk, akarva-akaratlanul is meghallunk egy-egy elejtett mondatot, a piacon is többen kérdezték: mi a különbség a fóliázott és a szabadföldi szamóca között, valamint mitől függ a gyümölcsök mérete? A Naplónak nyilatkozott epertermelő számára ezek a kérdések egyáltalán nem idegenek, hozzá is intéznek sokszor hasonlókat, ami nem meglepő, hiszen a vásárlónak joga van tudni, hogy mit visz haza.

– Rengeteg mindentől függ, hogy az adott gyümölcs milyen ízű és méretű lesz. Elengedhetetlen a jó talajminőség, annak nedvesítése, és persze a megfelelő permetezés. Az epertermelők tudják, hogy a megfelelő intézkedéseket meg kell hozni annak érdekében, hogy a legjobb termés szülessen. A zöldségek, gyümölcsök számára a „tápanyagozás” ugyanolyan fontos, mint az emberi szervezet számára, vannak szükségleteik: kálium-nitrát, kalcium-nitrát, vaskelát, kálium-szulfát stb. Ha ezeket megadjuk, akkor a végtermés meghálálja, s nagyon finom és ízletes szamócát kapunk. A hazai szabadföldi epret a nap érleli, bizonyára emiatt is keresik sokan a polcokon, tudniillik a „napfénynek kitett” gyümölcsök több vitaminnal rendelkeznek, de ettől függetlenül a fóliás és a földieper is nagyon ízletes – fűzte hozzá.

Évelő növények

A szakember felhívta a figyelmet, hogy

a gyümölcsök között nem azért vannak nagyobb eperszemek, mert azok vegyszerezett, génkezelt termések – ez egy tévhit.

– A szezon elején eleve sokkal méretesebbek, szebbek az eprek, hiszen az első termés mindig a legkiválóbb. A szabadföldi palántákat augusztus közepén, a fóliásat szeptember elején kell elültetni, ezek a palánták évelő növények, és az elsőéves palánta mindig szebb gyümölcsöt (nagyobbat) hoz, mint a második, harmadik éves palánta (apróbb szemek) – magyarázta.

Fotó: Nagy Kasza Dávid-archív

– Úgy vélem, hogy az eper ára az elmúlt éviekhez hasonlóan fog alakulni, minden évben magas árral kezdődik, majd idővel egyre lentebb megy. Minél nagyobb lesz a kínálat, annál olcsóbban kapható majd az eper – hangsúlyozta a szakember.

Változó árak a piacokon

Ottjártunkkor a debreceni nagypiacon is többen álltak sorba eperért. Hamzáné Juliska néni folyamatosan figyeli az ár változását, ez a kedvenc gyümölcse, így mindig várja a hazai finomság szezonját. Nagyon ritkán vásárol görög epret, csak akkor, ha még nincs magyar termés.

– A magyar epernek nincs párja, éppen ezért abból vásároltam ma is, nem sokat, mert még nagyon drága, de inkább ebből viszek haza néhány szemet – mondta.

Fotó: Kárándi Nikolett-archív

Kárándi Nikolett termelő már sokaknak ismerős lehet a piacon, ezért is érdeklődnek tőle többen a hazai gyümölcsök felől. Az eladó konkrétumokat nem tud még mondani, de szerinte idén se fog 600–700 forint/kilogramm alá menni a magyar eper ára. – Legfőképpen még görög epret árulunk, annak van a szezonja, a magyar szabadföldi eperre még heteket kell várni – mondta. – A mostani időjárás nagyon kedvező, örülünk a sok napsütésnek, a gyümölcsök pedig még jobban. A fóliasátorban termesztett magyar gyümölcs már kapható, azonban kétezer forinttal drágább, mint a görög. Ettől függetlenül sokan vásárolnak, hiszen a hazai termésre esküsznek – fűzte végül hozzá.

Nagy Emese

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában