közösen, fejlődésben

2020.03.26. 07:25

Versenyben a Dunántúllal, a fővárossal

A cél a legjobbak közé emelkedni, ennek érdekében állapodott meg négy polgármester.

Fotó: Napló-archívum

A „Creative Region – Határtalan fejlődés” program célja Északkelet-Magyarország és a határon túli területek egységes gazdasági, oktatási és kulturális övezetté fejlesztése. Debrecen fejlődése töretlen a betelepülő, magas hozzáadott értéket teremtő nagyvállalatoknak köszönhetően. Ezek a beszállítói környezet és minőségi munkaerő-kereslet terén olyan növekedést idéznek elő, amely cselekvésre késztette a város szűkebb és tágabb földrajzi környezetét is.

A határokon átnyúló gazdasági övezet létrehozása, és így a térségbe érkező fejlesztések megfelelő koordinációja nemzetközi egységet teremt a Debrecen–Szolnok–Miskolc–Nyíregyháza tengely mentén.

A közös gondolkodás kulcsszerepet játszik a térség fenntartható fejlődésében. A megyék és székhelyeik partnerekként, egymást kiegészítve és erősítve szeretnének élni közös előnyeikkel, lehetőségeikkel – válaszolta az Innovációs és Technológiai Minisztérium sajtóosztálya kérdésünkre, miszerint, mi tette szükségessé, hogy létrehozzák az észak-magyarországi gazdasági övezetet, illetve miért éppen Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megye kapott meghívást oda. Mint arról a Napló is írt, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szükségesnek látja az észak-magyarországi gazdasági övezet létrehozását, mégpedig azért, hogy az az országhatáron átnyúlóan bekapcsolja a régiót, a lakosságát a gazdaság, a kultúra, az oktatás, a sport és turisztika területén megvalósuló fejlesztésekbe.

Négy város, négy előny

A minisztérium válaszából az is kiderült, hogy a gazdasági régió létrehozásának előkészítése nagyjából egy évet vett igénybe. Az egyeztetésben az érintett önkormányzatok mellett részt vettek helyi intézmények, szakmai és érdekvédelmi kamarák és civil szervezetek is. Ennek eredményeként részletes helyzetelemzés készült az oktatás, a gazdaság, a sport-kultúra-turizmus területére, amely feltárta a megoldandó feladatokat, és feltérképezte a közös versenyelőnyöket. Az övezetben minden megyeszékhely egyenrangú partnerként, összefogással, összehangolt közös programokkal kívánja egymás erősségeit támogatni. A kezdeményezés fókuszpontja Debrecen, de hasonlóképpen erős befektető vonzással bír Miskolc és Szolnok is. Nyíregyháza pedig kiemelkedő határon túli kapcsolatokkal rendelkezik. A megyék, városok sokszínűsége lehetővé teszi azt, hogy egymás jó gyakorlatait sikeresen hasznosítsák.

Tervezési fázisban

A gazdasági övezet működésének részletei még tervezési fázisban vannak. A kormány döntése értelmében olyan övezeti szintű fejlesztésekre lesz lehetőség, mint például az autópálya-kataszterek, a közösségi közlekedésfejlesztések és az oktatási rendszerek összehangolása. A megyékkel szomszédos külhoni területekkel a fennálló, hagyományosan szoros és jó kapcsolat erősítése, elmélyítése a cél.

A cél a területi kiegyenlítés, de az övezet ebben Budapesttel, a Dunántúllal és a nyugat-európai régiókkal van versenyben. A legjobbak közé akarnak emelkedni, ennek érdekében állapodtak meg az együttműködésről a négy megyei jogú város polgármesterei március elején.

KZS

Borítókép: A debreceni Continental alapkőletételén, 2018 szeptemberében. A cívisváros vonzza a befektetéseket

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában