az ország éléskamrája

2020.03.23. 10:00

Hazai terméket fogyasszunk!

Magyarország élelmiszer-termelésénél mindig elsődleges szempont a belső piac ellátása.

Fotó: Napló-archívum

A Nemzeti Agrárkamarától megtudtuk: hazánk 2018-ban egyebek közt 2,4 millió tonna búzát, 2,6 millió tonna kukoricát, 200 ezer tonna lisztet, 600 ezer tonna növényolajat, 110 ezer tonna fagyasztott zöldséget, 130 ezer tonna élő állatot, 860 ezer tonna állati takarmányt, állati eledelt, 220 ezer tonna baromfi- és 130 ezer tonna sertéshúst, továbbá 440 ezer tonna tejet és tejterméket exportált. Mindebből is jól látszik, hogy végső esetben ezen áruk itthon tartása – amire egyelőre nincs szükség – további hazai értékesítés lehetőségét rejti magában. Magyarország élelmiszer-termelésénél mindig elsődleges szempont a belső piac ellátása. A boltok polcain évek óta az élelmiszerek mintegy háromnegyede hazai áru.

Pótolni tudják az árukat

Mint a kiskereskedelmi üzletláncok nyilatkozataikban is megerősítették: az élelmiszerellátás és a legalapvetőbb termékekkel való ellátás minden településen biztosított. Az üzletekben ideiglenesen tapasztalható hiányok alapvetően abból adódnak, hogy sokan „pánikvásárolnak”, és sokszorosát veszik a szokott mennyiségnek. Az elmúlt hetekhez hasonlóan látható, hogy a kiskereskedők a beszállítóikkal együttműködve most is mindent megtesznek annak érdekében, hogy a megnövekedett keresletet kezelni tudják. Előfordulhat viszont, hogy egy-egy rövidebb időszakban néhány áruházban egyes cikkek feltöltési üteme az árupótlás időigénye miatt a szokásosnál hosszabb lehet, és az üzletek raktárkapacitásai is végesek. Az áruházak ugyanakkor pótolni tudják a polcokról kifogyott élelmiszereket. Most még inkább időszerű: hazai termékeket vásároljunk! Az itthon megtermelt alapanyagok helyben vannak, gyorsan piacra tudnak kerülni, a feldolgozók még mindig rendelkeznek kihasználatlan kapacitásokkal, így a termelők és a feldolgozók továbbra is képesek kiszolgálni a magyar fogyasztókat.

A hazai élelmiszer-ellátási lánc szereplői szakmailag felkészültek, az élelmiszer-előállító üzemek jól felszereltek, megfelelő és hatékony intézkedéseket tesznek a higiéniai előírások betartására.

Megnyugtatásul szolgálhat az is, hogy a hazai élelmiszer-előállítás döntő hányadát adó üzemek nemzetgazdasági szempontból kritikus infrastruktúrának, úgynevezett létfontosságú rendszerelemeknek minősülnek, akárcsak az erőművek, az ivóvízellátást biztosító létesítmények vagy a gyógyszergyártó vállalatok. Mindez azt jelenti, hogy működésük fenntartását szükség esetén rendvédelmi, honvédelmi szervek is biztosíthatják.

Most kicsit lelassul az élet rohanása

– Hajdú-Bihar megye az ország „éléskamrája”. A szántóföldi, zöldség- és gyümölcsalapanyagok, valamint a hústermékek megfelelő mennyiségben állnak rendelkezésünkre. Hazai termékeink magas minősége ebben az időszakban is biztonságot nyújt.

„Magyarország saját lakosságának élelmiszer-ellátottságát tartja szem előtt, így bizton állíthatom, hogy élelmiszer-készleteink elegendőek és megfelelőek.”

A boltok feltöltése folyamatos és biztosított, nincs értelme a felhalmozásnak. A tudatos és megfontolt vásárlás most is kifizetődő! – hangsúlyozza Szólláth Tibor, az agrárkamara megyei elnöke. – Fontos továbbá az idősek védelme és segítése, az otthon tartózkodás, az alapos kézmosás és -fertőtlenítés. Egy közismert közmondásunk azt mondja: „Minden rosszban van valami jó!” Négygyermekes apaként meggyőződésem, hogy ez az időszak alkalmat teremt arra, hogy a szülők minőségi időt töltsenek gyermekeikkel, kicsit lelassul az élet rohanása, mely lehetőséget ad az elcsendesülésre, befelé fordulásra, lelki építkezésre, egymásra való odafigyelésre.

Kovács Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában