száztizenegy havi bér

2020.03.02. 10:41

Debrecenben kell a legtöbbet dolgozni egy lakásért

Bár a fizetések jelentősen, 46-59 százalékkal emelkedtek, a lakások árai is nagymértékben nőttek, főleg a megyeszékhelyeken.

Fotó: Molnár Péter, archívum

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint Budapesten és valamennyi megyeszékhelyen meghaladta a lakásdrágulás a béremelkedés ütemét. Ugyanakkor továbbra is jelentős különbségek láthatóak az országban, ez pedig részben az eltérő kereslettel magyarázható. A közleményből kiderül, a portál legfrissebb elemzésében azt vizsgálta, hogy 2015 és 2020 februárjában hány havi nettó fizetés volt szükséges egy átlagos árú, 50 négyzetméteres lakás megvásárlásához.

Az adatokból jól látszik, hogy jelenleg Debrecenben kell a legtöbbet dolgozni egy lakásért. Korábban, 2015-ben 77 havi fizetés is elég volt egy lakhely megvásárlásához, most azonban már a megyei nettó átlagfizetés – a KSH 2019-es első három negyedévi adatai alapján ez 195 ezer 551 forint – száztizenegyszerese szükséges hozzá. A közleményben kifejtették, a lakásdrágulásban szerepet játszik az, hogy a cívisváros Budapest után a második legnagyobb egyetemváros, illetve az elmúlt évben bejelentett autóipari beruházás is.

Forrás: ingatlan.com

Eltérő árak az országban

A listában Debrecen után a főváros következik, ahol 104 havi bért kell fizetni egy 50 négyzetméteres lakásért, míg a harmadik helyezést elért Veszprémben kereken száz hónapig kellene dolgozni érte. A lista végén Salgótarján szerepel, ahol mindössze 43 havi keresetből lehet másik lakhelyet vásárolni.

Győrben érdekes helyzet állt elő, hiszen míg 2015-ben a nettó kereset hetvenkilencszereséből, addig most a nyolcvanszorosából is lehet lakást venni. A jelenségre az egyik magyarázat az, hogy folyamatosan bővül a kínálat, ami megfékezte a drágulást.

A jó hír az azonban, hogy az utóbbi időben országszerte lassult a drágulás, sok helyen pedig stagnálnak az árak.

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában