fontos tapasztalatok

2020.02.04. 16:50

A kis- és közepes vállalkozásokat segíti a debreceni városi tőkealap

A 10 milliárd forintos keretből 100 millió és egymilliárd forint közötti hitel igényelhető.

Fotó: Kiss Annamarie

A gazdaság 2020-ban is a fókuszban van, Debrecen a fejlődése motorjaként tekint rá, ám nemcsak a multinacionális vállalatok, hanem a kis- és közepes vállalkozások (KKV) is nagyon fontosak a város számára – hangsúlyozta Papp László, Debrecen polgármestere a tavaly októberben bejelentett debreceni városi tőkealap eddigi tapasztalatait ismertető sajtótájékoztatón.

Komoly erőt képviselnek

Az MFB Csoporthoz tartozó, elsősorban közepes méretű vállalkozások tőkefinanszírozásával foglalkozó MFB Invest elindította az első tematikus vállalkozásfejlesztési magántőkealapját Debrecenben. Az EDC Debrecen tárgyalójában megtartott tájékoztatón Papp László közölte:

20 vállalkozás már felvette a kapcsolatot a közvetítő EDC-vel a hitelért, amely kockázati alapon működik.

A cél az, hogy javuljon a KKV-k és általuk a térség versenyképessége, hiszen az ilyen vállalkozások is nagyon komoly erőt képviselnek, és be tudnak kapcsolódni a multik tevékenységébe, beszállítói körébe. A 10 milliárd forintos keretből 100 millió és egymilliárd forint közötti hitelt igényelhetnek az érintettek, amelyek Debrecenen kívüli, hajdú-bihari vállalkozások is lehetnek. A polgármester szerint abszolút ideális az alap időzítése, hiszen két EU-s fejlesztési ciklus között vagyunk, amikor a GINOP-források kimerülnek.

Fotó: Kiss Annamarie

Iparági megkötés nincs

Bugár Csaba, az MFB Invest Zrt. vezérigazgatója azt is elmondta, hogy eddig Debrecenben és Székesfehérvárott indítottak ilyen konstrukciót. Tapasztalat az is, hogy a vállalkozásoknak sokszor az alapfogalmakat is el kell magyarázniuk a zrt. szakembereinek, mivel egyesek a kockázati hitel jelentésével sincsenek tisztában. A sajtótájékoztatón Benke Ákos, a Logos Ventures Kockázati Tőkealap-kezelő vezérigazgatója a fentiekhez azt is hozzátette, hogy a következő 7 évben mintegy 50 befektetést szeretnének megvalósítani a 10 milliárdos keretből.

A hitelért Magyarországon bejegyzett és itt tevékenykedő cégek jelentkezhetnek, de nem „start-up” fokozatúak.

Iparági specikfikumra vonatkozó megkötés viszont nincsen, és az előszűrés után a befektetési bizottság dönt a tőkekihelyezéről (a grémiumban Debrecent két tag képviseli). Ez azért is fontos, mert a bank Budapesten nem tudja megmondani, hogy mire van szükségük a hajdú-bihari cégeknek.

Telephely és sorozatgyártás

Póser Zoltán, az EDC Debrecen ügyvezetője arra is rávilágított, hogy vannak cégek, amelyek növekedni tudnának és akarnának, de nem mindig tudnak hitelhez jutni például a telephelyfejlesztésük érdekében.

A Napló kérdésére azt is elmondta, hogy a hitelt igénylők között olyan cég is található, amelyik például a prototípus alapján a sorozatgyártást indítaná be a hitel révén.

VA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában