Az együttműködések ereje

2020.01.16. 14:26

A gazdaság legyen magyar, high tech és zöld!

Gazdasági Évindító Partnertalálkozót tartottak a Debreceni Egyetemen.

Fotó: Matey István

Gazdasági szereplőkkel telt meg a Debreceni Egyetem Aulája csütörtökön, ahol immáron negyedik alkalommal rendezték meg a Gazdasági Évindító Partnertalálkozót.

– A Debreceni Egyetemnek talán a legfontosabb ars poéticája, hogy kooperál mindenkivel, akivel egymás hasznára lehet. Az elmúlt időszakban kialakult egy innovációs együttműködési rendszer, amihez önök a Debreceni Egyetemmel együtt tartoznak – mondta Szilvássy Zoltán rektor a csütörtöki partnertalálkozón, az egyetem integrációjának huszadik évfordulóján.

Szilvássy Zoltán / Fotó: Matey István

A rendezvényen megjelentek az intézmény vezetői, dékánjai, valamint a meghívottak között szerepeltek az egyetem vállalati partnereinek vezetői, képviselői, az intézménnyel együttműködő szervezetek képviselői, az oktatási és képzési területen fennálló kapcsolatok képviselői, továbbá az egyetemi tulajdonban lévő vállalatok vezetői is. Az egyetem rektora hangsúlyozta az együttműködések jelentőségét, megemlítve közte, hogy az intézménynek rohamléptékkel alakul, s egyre szorosabbá válik a kapcsolata a Magyar Honvédséggel is.

Papp László / Fotó: Matey István

Papp László, Debrecen polgármestere elmondta, több évtizedes együttműködés van a Debreceni Egyetem és a helyi, valamint egyre inkább a nemzetközi gazdasági élet is szereplői között. – Debrecen az elmúlt években városstratégiáját egyértelműen összekötötte a gazdaság fejlődésével. Az elmúlt öt év tapasztalata nagyon jól mutatja, hogy egy várost és régiót dinamizálni ezen az úton lehet. A gazdaság dinamizálása pedig nemcsak a város életére van hatással, hanem az oktatásra, a kultúrára és a közlekedésre is – fogalmazott.

Mint elmondta, Magyarország keleti része dinamikus fejlődésen megy keresztül. Fontosnak tartja, hogy a magyar kormány az ország kiegyensúlyozására helyezte a hangsúlyt a fejlesztések során. Hozzátette, az elmúlt két évtizedben a város és az egyetem megtette azokat az alapvető lépéseket, amelyek ahhoz voltak szükségesek, hogy a kormányzattal való hatékony együttműködésnek köszönhetően, az észak-alföldi régió, Magyarország és az Európai Unió jelentős szereplőivé váljanak. Hangsúlyozta, a következő évtizedben az együttműködési szándékok garantálják, hogy Debrecen a régió, az ország és az unió egyik legsikeresebb városa legyen.

Innováció, ipar, felsőoktatás

Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium minisztere előadásában rámutatott, hogy a gazdaság legyen magyar, high tech és zöld. Kiemelte, 2010 óta jelentősen csökkent a kkv-k adóterhelése, amely fontos szerepet játszott a kkv-k növekedésének elősegítésében, s mintegy 45 százalékkal nőtt az exportképességük. Elhangzott, a kormány gazdaságstratégiájának fő iránya a high tech gazdaság feltételeinek továbbfejlesztése. Elmondta, a magyar ipar által előadott hozzáadott értékben a high tech szektor 70 százalékot tesz ki. A miniszter arról is beszélt, hogy a felminősítéseket eredményező gazdaságpolitika következménye, hogy nagymértékű külföldi befektetések érkeztek az elmúlt években, amelyek jelentős hatás gyakorolnak hazánk GDP növekedési ütemére. Palkovics László a teremtett környezet védelmét is hangsúlyozta, s a klímasemlegességet megoldandó feladatként említette: az energia és a klímapolitika egységes összehangolása, az egységes tiszta fejlődés stratégiai kialakítása a cél.

A magyar gazdaságpolitika célja, hogy 2050-ig karbonsemlegessé váljon; s hogy Magyarországot az állampolgárokkal közösen tiszta országgá tegye.

A miniszter a felsőoktatással kapcsolatban elmondta, a Tudományos és Innovációs Parkok kiemelt jelentőséggel bírnak a tudásipari központok hálózati szervezésében, és a Debreceni Egyetemen működő tudástranszfer központ az egyik jó gyakorlat az országos rendszer kidolgozása során. – A Debreceni Egyetem szerepe az innovációs ökoszisztémában a legjobb magyar példa – fogalmazott, majd előadása végén megemlítette, hogy a Debreceni Egyetem Innovációs Központot a tervek szerint 2021 elején adják majd át.

Bács Zoltán / Fotó: Matey István

További fejlesztések

– A nemzetközi rangsorokban az egyetem a világ legjobb 3-5 százalékába tartozik – mondta Bács Zoltán, hozzátéve, az egyetem egyre inkább népszerű a más országokból érkező diákok körében, s már mintegy 6300 külföldi hallgatót számlál. A Debreceni Egyetem kancellárja előadásában hangsúlyozta, a 2020-as év fő fókuszában a műszaki képzés és a Science Park fejlesztése, valamint a betegellátás minőségi javítása és anyagi helyzetének stabilizálása áll. Utóbbi a rendelők, kórtermek, szociális helységek felújítását, az eszközpark fejlesztését, az informatikai támogatás növelését és a humán erőforrás megtartását, fejlesztését foglalja magában. A kancellár arra is kitért, hogy a jövőben is a fejlesztéseké lesz a főszerep, többek között az egyetem főépülete és az egyetem Balásházy középiskolája is megújul majd.

VK

A Debreceni Egyetem videója az eseményről:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában