Debreceni burgonyaszemle

2019.09.21. 07:00

Lesz még drágább a krumpli

Választék bőven van a burgonyafajtákat illetően, az árak eltérőek.

Fotó: Kiss Annamarie

Április végére elfogyott a hazai (tavalyi) burgonya, egy ideje azonban szemezgethetünk az idei, magyar burgonyatermésből. Kleopátra, balatoni rózsa, bellarosa, hópehely – az egyik sárga héjú, a másik piros, emezt sütni jó, a másikat pedig főzni – választék akad bőven a burgonyát illetően, nemcsak a holland desiree kerül a magyar családok asztalaira. A debreceni nagypiacon szemlézve láthatjuk, hogy átlagosan 200 forint körül mozog a burgonya kilójának ára, de a kleopátráért 250 forintot, a sárga krumpliért pedig 400 forintot is elkérnek a kereskedők.

A megyében többek között Pallagon, Hajdúböszörményben, Mikepércsen, Hosszúpályiban is foglalkoznak őstermelők burgonyatermesztéssel, ami igen költséges mulatság, hiszen ezen növénykultúra nagyon csapadékigényes, s szárazabb időszakokban öntözni kell ahhoz, hogy megfelelő legyen a termés.

A Központi Statisztikai Hivatal összesítése alapján a kései burgonya fogyasztói átlagára tavaly augusztusban 187 forint/kilogramm volt, míg 2019 ugyanezen hónapjában 251.

– Hajdúböszörményből jön a burgonya, amit árulunk, de a termelők szerint a nagy szárazság miatt magas lesz az ára a krumplinak és a hagymának is – mondta el Kárándi Zsoltné, aki több mint 35 éve árul zöldséget és gyümölcsöt.

Fotó: Kiss Annamarie

Természetesen az ár a krumplifajtáján is múlik, az olcsóbb krumplit jobban kell faragni sütés-főzés előtt.

Öntözni kellett

Megszoktuk már, hogy a burgonya héja rózsás, húsa pedig halványsárga. Sokan bele sem gondolnak, milyen sokféle lehet, milyen sokféle ízt adhat a krumpli. Ha a piacon nyitott szemmel járunk, felfedezzük, nemcsak rózsaszín lehet a krumpli, ami inkább főzéshez jó, hanem sárga héjú pityóka is van, amit sütnivalónak könyveltünk el.

– Az igazi krumpli Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből, Vásárosnamény, Gergelyiugornya környékéről származik, ez a rózsakrumpli. Az igazi magyar burgonyát piros héjáról lehet megismerni – tudtuk meg Rózsa Margótól, aki a debreceni piacon éppen a krumplik között válogatott. – Óriási különbség van az árak tekintetében. 250-300 forint körül van kilója. Megalázó, milyen drágaság van, mert a termelő nem tudja eladni, a vevő nem tudja megvenni – tért ki az árakra a vásárló.

Fotó: Kiss Annamarie

– Mindig a kleopátra krumplit vásároljuk, ugyanannál a kereskedőnél. Ez a fajta sütésre és főzés is jó, nem tapasztaltam különösebb drágulást az árát illetően – mondta el dr. Deckner Csaba a zöldségesládák előtt állva.

Kalmár Lászlóné és férje 15 éve termesztenek krumplit Nyíracsádon, 2-3 hektáros területen, a nagy meleg miatt kénytelenek voltak öntözni.

– Balatoni rózsa és reckale burgonya szokott lenni nálunk, ezekre jellemző, hogy egyik sem fő szét. A reckale egy kicsit sárgásabb, míg a balatoni rózsa fehérebb. Most 200 forint körül van kilójának ára – mondta el Kalmár Lászlóné.

A tavalyinál is drágább

Debrecenben „B” kategóriás burgonyát 150 forintért is vehetünk, sőt akad olyan stand a piacon, ahol 100 forintért kínálnak egy kiló krumplit. A sárga, sütnivaló krumpli kilónkénti ára azonban már 400 forint, a főzőé a legtöbb helyen pedig 200 forint körül mozog.

„Vannak szebbek és csúnyábbak. A kleopátrát és desiree-t nagyon szeretik, mert nem fő szét. De van több fajta is, ami olcsóbb, sárosabb, csúnyább, faragni kell. Van olyan vásárló, aki csak a szépre megy”

– mondta Kárándi Zsoltné kereskedő.

– Tavaly február, március körül a burgonya 350-400 forint volt, pedig nem volt ilyen szárazság. 2018 őszén akörül volt az ára, mint most, de egy hónap alatt megemelkedett. A termelők szerint a szárazság miatt idén is drágább lesz – mutatott rá Kárándi Zsoltné.

Kiss Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában