Startup Hét

2019.09.23. 18:24

Egy vidéki városból is el lehet indítani sikeres innovatív vállalkozást!

Ötödszörre rendeznek Startup Hetet Debrecenben, a szeptember 23-27-ei esemény a legnagyobb a hasonló, budapesti rendezvény mögött.

Az innovatív ötletekkel és fejlődési elképzelésekkel rendelkező vállalkozások sikere fontos kitörési pont lehet az ország, és a cívisváros számára is – hangsúlyozta Papp László polgármester a hétfői sajtótájékoztatón a Nagyerdei Víztoronyban.

Debrecen gazdaságfejlesztési folyamatai kifejezetten abba az irányba mutatnak, hogy a minőségre és a magas hozzáadott értékekre koncentráljunk – jelentette ki Papp László polgármester hétfőn, a debreceni Startup Hét beharangozó sajtótájékoztatóján, a Nagyerdei Víztoronyban. – Debrecen kellő időben felismerte az ezzel kapcsolatos teendőit, így e téren is vannak eredményei, a vidéki magyar városok között példaértékű folyamatot indított el a startup világ vonatkozásában. Jó irány volt, hogy az egyetemmel, a gazdasági élet szereplőivel, a finanszírozást biztosítani képes szervezetekkel együttműködve helyezzünk hangsúlyt a debreceni startup ökoszisztémára. Ha e vállalkozások jó perspektívával rendelkeznek valahol a jövőt illetően, akkor az épp Debrecen! – hangsúlyozta a polgármester. Úgy véli, a beérő startup vállalkozások nagy mértékben segíthetnek rá a gazdaságfejlesztés folyamataira; az itt lévő multinacionális cégek nemcsak gyártásban szeretnének kooperálni, hanem magas tudásigényű technológiai folyamatokban is. Szerinte életképes, piacképes kezdeményezések jellemzik a debreceni startup világot.

Az applikáció karrierje

Ezt megerősítette Katona Bence, a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. vezérigazgatója, aki elmondta, a cívisvárosban mostanra 25-nél több startup céget, összesen több mint 2 milliárd forinttal támogatnak. Jó példaként említette azoknak a debreceni orvostanhallgatóknak a vállalkozását, akik egy betegdiagnosztikai applikációt fejlesztettek, melyet ma már a világ számos egyetemén használnak; startupjuk nemrég egy londoni befektető cégtől vont be 250 ezer fontot.

– Debrecen Budapest után a leginnovatívabb város, mert az önkormányzat, az egyetem, a vállalkozói környezet, a startupokat segítő szervezetek jelentős erőfeszítéseket tesznek azért, hogy ilyen cégek születhessenek. A Hiventures Zrt. a startup vállalkozások mellett új üzletágat indított el „Kkv pro” néven, 31 milliárd forintos alappal, azzal a céllal, hogy a hazai kkv-kat támogassa befektetőként – mondta el Katona Bence.

Példaértékű

Kiss Ákos programkoordinátor hangsúlyozta: az ötödik startup hét fontos üzenete, hogy egy vidéki városból is el lehet indítani sikeres innovatív vállalkozást. Debrecen pedig működőképes startup ökoszisztémát tudott építeni, fejleszteni, példaként szolgálva ezzel más településeknek.

Kovács Zsolt, a Startup Campus Inkubátor Zrt. képviseletében kijelentette, a világ számos nagy problémáját csak innovációval, újszerű ötletekkel lehet majd megoldani. A hét programjairól szólva elmondta, többek közt két középiskolás diák mutatja majd be saját vállalkozását, jelen lesznek befektetési partnerek, külön napot szerveztek a kkv-nak, illetve – „régi vágyként” – egy nemzetközi napon az itt élő külföldieket is megszólítják.

SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában