vásárlás, felújítás

2019.08.21. 10:08

További lakásdrágulást várnak a hajdú-bihariak

Egy országos kutatásban külön is vizsgálták megyénkbeliek terveit.

Fotó: illusztráció, AFP, Jenn Austin-Driver

Legalább 10 százalékos további lakásdrágulásra számít a Hajdú-Bihar megyeiek jelentős része a következő egy év során, és az országos átlaghoz képest kétszer annyian terveznek ház- vagy lakásvásárlást

– derül ki a Cordia ingatlanfejlesztő cég napokban közzétett kutatásából.

Országosan a megkérdezettek 70 százaléka tartja a legjobb befektetésnek az új lakást, de a használt lakóingatlanra is közel ennyien voksoltak. Hajdú-Bihar megyében az új és a használt lakás szintén az élen végzett, amit jobb befektetésnek tartanak az aranynál és termőföldnél is.

Folytatódik a drágulás

A hajdú-bihari emberek döntő többsége (83 százaléka) arra számít, hogy a megyében az ingatlanárak a következő egy évben emelkednek, a drágulással kalkulálók több mint fele legalább 10 százalékos árnövekedést vár. A megyében épülő új lakások esetében 10-ből 9 hajdú-bihari vár áremelkedést, és gyakorlatilag ugyanennyien vannak azok is, akik a budapesti újlakás-piacon számítanak további drágulásra. Saját bevallása szerint a Hajdú-Bihar megyeiek 14 százaléka nem hallott még az eddig lezajlott erőteljes lakásár- és bérletidíj-emelkedésről, illetve a kedvezményes újlakás-áfa kifutásáról.

Sokan vettek Budapesten

A megyében a megkérdezettek több mint harmada (37 százalék) számolt be arról, hogy egy családtag, barát vagy ismerős már vásárolt lakóingatlant Budapesten: minden ötödik esetben új építésű lakásról van szó. A fővárosban lakást vásárló hajdúságiak túlnyomó többsége (83 százalék) saját használatra vette az ingatlant, közel ötöde pedig a gyermeke számára. 10 megkérdezettből 4-en gondolják úgy, hogy egy új budapesti lakás vásárlása jó hozamot nyújtó befektetés és a válaszadók több mint harmada véli úgy, hogy érdemes még új építésű otthont venni, mert tovább folytatódik a drágulás.

Felújítás

A Hajdú-Bihar megyeiek az országos átlaghoz hasonló arányban terveznek a következő egy évben jelentős lakásfelújítást, viszont jóval többen gondolkodnak lakás- vagy házvásárlásban. Az otthona nagyobb arányú renoválásával az itteni megkérdezettek ötöde számol, lakóingatlan-vásárlási tervekkel 27 százalék rendelkezik, ami majdnem duplája az országos átlagnak.

A megyét is magába foglaló Észak-Alföld régióban a megkérdezettek egy új otthon vásárlásánál átlagosan a vételár negyedét ingatlaneladásból finanszíroznák, valamivel nagyobb hányadot fedezne a hitel, az egyéb megtakarítások felhasználása egyötödnyi részt tenne ki, a fennmaradó részen pedig az egyéb források (csok, lakás-takarékpénztár, családi segítség stb.) osztoznak.

A régióban az ingatlanvásárlást tervezők 12 százaléka szánja a lakást a gyermeke számára, az átlagot meghaladó mértékben, tízből kilencen saját használatra vásárolnak – közölte a Cordia.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában