Szakma Sztár Fesztivál

2019.05.28. 14:28

A szakképzés legjobbjait díjazták Debrecenben

Tizenöt, a 12. Szakma Sztár Fesztiválon döntőbe jutott, valamint eredményesen teljesített Hajdú-Bihar megyei diákot és felkészítőiket díjazta a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a Nonprofit Gazdaságfejlesztő Szervezetek Házában kedden.

Fotó: Molnár Péter

A fiatalok valamennyien döntőbe jutottak és eredményesen teljesítettek a 12. Szakma Sztár Fesztiválon. A díjakat Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke adta át a Nonprofit Gazdaságfejlesztő Szervezetek Házában kedden.

Az oktatás és a kamara kapcsolatáról szólva Miklóssy Ferenc elmondta, Magyarországon még sok a kihasználatlan lehetőség: magas a középiskolát szakma megszerzése nélkül elhagyók száma. – Egy olyan korban, amikor fogy a népesség, kevesebb gyermek születik, nagyon fontos, hogy csökkentsük a lemorzsolódást, ne hagyjuk elveszni ezeket a fiatalokat: közösen fel kell azokat karolni, akik nem rendelkeznek megfelelő digitális kompetenciával, akiknek a családi háttér pedig nem ad megfelelő indíttatást, mert a szülők nem dolgoznak. Ebben partner a kamara: vállaljuk a lehetőségek közvetítését a vállalkozók felé – emelte ki.

– El kell érni, hogy a tanulók motiváltak legyenek a szakma megszerzésére, a munkára, s minél tovább képezzék magukat – mondta Miklóssy Ferenc kamaraelnök a Szakma Sztár Fesztivál döntőseinek díjazásakor, s megemlítette a kormányzati kezdeményezésre induló Tanítsunk Magyarországért programot is, melynek célja, hogy a kistelepüléseken élő általános iskolásokat támogassa tanulmányaik sikeres elvégzésében. Megyénkből 11 települést választottak ki, ahol szeptembertől a lemorzsolódással fenyegetett 7–8. osztályosokat egyetemi hallgatók fogják mentorálni. Az elnök utalt arra is, hogy szándék mutatkozik vállalkozásokat bevonni a programba, s hozzátette, az oktatásból kimaradó diákok képzésében óriási lehetőségek rejlenek, ebben kell előrelépnünk.

A magyar vállalkozásoknak

Az elnök szerint a másik kihívás a szakmai továbbképzés kérdése. – Hazánkban alig haladja meg a tíz százalékot azoknak az aránya, akiket a vállalkozások továbbképeznek. A cseheknél ez nyolcvan százalék fölött van. A továbbképzésre, akár új szakma tanulására pedig nagy szükség van, hiszen a technológia rohamosan fejlődik. Itthon, a magyar vállalkozások számára kell képeznünk a munkaerőt, hogy versenyképesek maradhassunk a globalizációban – hangsúlyozta.

PtkI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában