Helyi gazdaság

2017.07.18. 10:11

Így lehet zökkenőmentes a pályakezdés

Budapest - Az első munkahely megtalálása nem egyszerű feladat. A gyakorlatorientált képzés segíthet.

Budapest - Az első munkahely megtalálása nem egyszerű feladat. A gyakorlatorientált képzés segíthet.

A legtöbb álláshirdetésben kikötés a tapasztalat, kérdés azonban, hogyan szerezhetünk tapasztalatot frissen végzett szakemberként? A tyúk vagy a tojás örök dilemmája ez…

A 22-es csapdája

Munkavállalói oldalról teljesen érthető az elvárás, hiszen az elméletben megszerzett tudást sokszor nehezen tudják átültetni a gyakorlatba a pályakezdő fiatalok. A Perfekt oktatási szakértője szerint a gyakorlatorientált képzések jelenthetik a megoldást a „huszonkettes csapdájára”. A munkaerőpiaci elvárásoknak ugyanis nehéz megfelelni, ha még meg sem száradt a tinta az oklevelünkön, hiszen a papír megléte önmagában nem feltételezi, hogy képesek vagyunk alkalmazni a tudásunkat a munka világában. Tóth Réka oktatási szakértő szerint mindenképpen érdemes elvégezni egy szakirányú OKJ-s képzést az egyetemi évek alatt vagy akár megkezdésük előtt. A gyakorlatorientált oktatás remekül kiegészítheti elméleti tudásunkat, így már a képzés végén elmondhatjuk, hogy szereztünk valamiféle tapasztalatot a munkavégzésben.

Fontos a tudatosság

Ha azonban piacképes, és azonnal alkalmazható ismeretekkel a birtokunkban szeretnénk elhagyni az iskolapadot, érdemes továbbtanuláskor alaposan utánanézni, hogy pontosan hova iratkozunk be, miként tudjuk majd kamatoztatni a megszerzett tudásunkat a munkaerőpiacon. Tóth Réka szerint éppen ezért egyre többen ismerik fel a gyakorlatorientált képzések előnyeit. Az OKJ-s képzések az alapvető elméleti ismeretek mellett a jól hasznosítható gyakorlati oktatásra is nagy hangsúlyt helyeznek. A legkifizetődőbb, ha olyan oktatóktól tanulhatunk, akik maguk is a tanított tárgyuk szakterületén dolgozó szakemberek, így az elméleti tudást a mindennapi tapasztalataikkal tudják továbbadni. Azzal is érdemes tisztában lenni, hogy a céljaink eléréséhez milyen képzési formában érdemes részt vennünk.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában