Helyi gazdaság

2017.07.08. 13:39

Folyamatosan növekvő autóvásárlási kedv

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A magánvásárlók aránya immár meghaladja a 30 százalékot, amire régen volt példa.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A magánvásárlók aránya immár meghaladja a 30 százalékot, amire régen volt példa.

A személyautók piacán a júniusi forgalomba helyezési eredmények közel 12 százalékkal meghaladják a 2016-os értéket, és 20 százalékkal az első félévi eredményt is. Ez azt vetíti előre, hogy folytatódik az új személygépjárművek forgalomba helyezésének növekedése, és idén az új személyautó forgalomba helyezések meghaladják a százezer darabot.

Privátnak számít

A magánvásárlók aránya immár meghaladja a 30 százalékot, miközben valószínűsíthető az is, hogy a céges vásárlások egy része magánvásárlásnak tekinthető. Remélhető, hogy az elektromos autókra adott kormányzati támogatás a kezdeti nehézségeket követően beindul. A kishaszonjármű-piac visszaesése a tavalyi magas bázissal magyarázható, ahol a közben beszüntetett hitelprogram hatása jelentős volt. A nagyhaszonjárműveknél a visszaesés megfordult és enyhe növekedést mutat az első hathavi adat. Az autóbuszpiac kis mérete miatt tud jelentős havi eltéréseket mutatni, itt az a fontos, hogy éves szinten növekedés történjen, mivel a buszpark nagyon öreg.

Tovább gyengélkedik

A motorkerékpárok piaca továbbra is gyenge, annak ellenére, hogy júniusban a százalékos növekedés szépnek látszó számot mutat. Létfontosságú lenne a robogó-azonosítás megoldása, a regisztrációs adó kiigazítása a használati kétkerekűek esetében, valamint a 125 köbcentis robogók „B” kategóriás jogosítvánnyal való vezethetőségével kapcsolatos procedúra könnyítése.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában