Helyi gazdaság

2017.06.04. 13:47

Kevesen élnek Bihardancsházán, máshonnan is jön munkás

Bihardancsháza - A mezőgazdasági program már régóta működik, igaz eleinte nem volt ilyen nagyságrendű.

Bihardancsháza - A mezőgazdasági program már régóta működik, igaz eleinte nem volt ilyen nagyságrendű.

Főzőtököt, vöröshagymát, burgonyát és paprikát is termesztenek a településen az önkormányzati mezőgazdasági programban. Major József polgármester elmondta, összesen negyven közfoglalkoztatott dolgozik a húszhektáros földterületen. – A zöldségek nagy részét Karcagra értékesítjük, nemrégiben írtunk alá egy szerződést erről. A burgonyát enélkül is el tudjuk adni, legfőképp helyben, így arra nem kötöttünk szerződést. Tavaly több ezer zsák burgonyát takarítottunk be, amit márciusig sikerült értékesíteni – részletezte a polgármester, majd hozzátette, a lakosok is kaptak belőle. A településnek nincs saját konyhája, így helyben nem tudják felhasználni a megtermelt zöldségeket.

Fotó: Kovács Péter

Néha elkél a segítség

– A közeljövőben nem fogunk más növényeket termeszteni, viszont tervbe vettük, hogy tartósítani fogjuk a termés egy részét, és úgy áruljuk. A mezőgazdasági program már régóta működik, igaz eleinte nem volt ilyen nagyságrendű. 2010-ben vásároltunk hét hektárnyi földet az addigiakhoz, majd mikor komolyabb nagyságrendben elindult a közfoglalkoztatás, akkor kezdtük el a most is sikeresen működő gazdálkodásunkat. A munkásaink nagyon sokat dolgoznak, de ennek meg is van az eredménye – fejtette ki. A polgármester elmondta, több munkást nem tudnak foglalkoztatni, ugyanis a településen eleve nagyon kevés ember lakik, így nem tudják a helyeket feltölteni. Emiatt nehéz dolguk van, főleg betakarításkor, ugyanis akkor van a legtöbb munka.

– Szeptemberben és októberben vagyunk nehéz helyzetben, mivel a termés szinte egyszerre érik be. Tavaly Nagyrábéról kaptunk segítséget. Szerencsére jó kapcsolatunk van a szomszédos településsel, és kölcsönösen kisegítjük egymást, mikor kell – tette hozzá Major József polgármester.

HBN–BR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában