Helyi gazdaság

2017.05.08. 08:00

Gabonapiac: mennyiség helyett minőség

Budapest - Új gabonastratégiát fogalmaztak meg a szakemberek; alaposan áttevődik a hangsúly.

Budapest - Új gabonastratégiát fogalmaztak meg a szakemberek; alaposan áttevődik a hangsúly.

A gabonapiacot már most is nagymértékben meghatározó orosz és ukrán termelés további bővülése a hazai gazdák exportpiacait veszélyezteti. Hagyományos piacaik és versenyképességük megőrzése érdekében elengedhetetlen a hazai gabonastratégia újragondolása, amelynek során a mennyiségi termelés mellett helyet kell kapnia a kisebb piaci szegmenseket kiszolgáló specializált termesztésnek – hangzott el a szektor vezetői számára rendezett Agrár Klubon. „Az elmúlt év kiugró terméseredménye alapján talán sokakat meglep, hogy éppen most kongatjuk a vészharangot a gabonatermesztés jövőjével kapcsolatban. Látni kell azonban, hogy egy olyan globális piacról beszélünk, amit kevésbé a hazai termés, sokkal inkább a nemzetközi folyamatok határoznak meg. Figyelmeztető számunkra, hogy a világszinten magas készletek miatt a tavalyi, mintegy 1,2 millió tonna malmi és 2,5-3 millió tonna takarmány minőségű termés legnagyobb részét egyelőre nem értékesítették a gazdák. Eközben Ukrajna és Oroszország egyre nagyobb mennyiséggel van jelen a világpiacon. Ha a közeljövőben csak 1-2 százalékkal növekszik a keletről érkező exportgabona mennyisége, már az is komoly nehézséget okozhat a hazai termelőknek” – hívta fel a figyelmet az ágazat problémájára Tresó István, a K&H vállalkozási üzletágának a vezetője.

Irányváltás kell

Potori Norbert, az Agrárgazdasági Kutatóintézet kutatási igazgatója szerint a kedvező magyarországi természeti adottságokon, mezőgazdasági hagyományokon és sok évtizedes szakértelmen alapuló termelés helyett a piackutatásokat követően a pontos fogyasztói igényekhez igazodó, specializált értékláncalapú termelésre van szükség. Ennek gyakorlati megvalósulását abban látja, hogy a hazai gabonatermesztésnek az ömlesztett áru előállítása mellett egyre inkább a termelési hely és minőség szerint megkülönböztethető, specifikus termelés irányába kellene elmozdulni.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában