Helyi gazdaság

2017.02.07. 09:25

Súlyos pénzek nyomában

Budapest - Többmilliárd forintos behajtást indít az adóhivatal, ha megkapja az adóslistákat.

Budapest - Többmilliárd forintos behajtást indít az adóhivatal, ha megkapja az adóslistákat.

A közeljövőben kezdi átadni az adóhatóságnak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) azokat a tagdíjtartozásokat, amelyeket nagy adósai nem fizettek meg. A NAK összesen 4 milliárd forint elmaradt tagdíjat tart nyilván több mint 10 ezer nagy adósnál, de csak azokat a tartozásokat továbbítja behajtásra a Nemzeti Adó-és Vámhivatalnak (NAV), amelyeknél nem tudott megállapodni az érintett tagokkal.

50 ezer felett

A NAK már elvégezte a behajtások megindításához szükséges előzetes regisztrációt. Azoktól kívánja behajtani a kamara a be nem fizetett tagdíjakat, akik az elmúlt években 50 ezer forint feletti tartozást halmoztak fel. A köztestület több mint 10 ezer nagy adóst és összesen 4 milliárd forintnyi elmaradt tagdíjat tart nyilván. A NAK ugyanakkor minden érintett tagjának lehetőséget ad a tartozás megvitatására, kifogásolására, illetve részletfizetés kezdeményezésére – közölte a köztestület. A nagy adósok körülbelül felének tavaly december elején postázták ki az egyenlegértesítőket, a tartozás befizetésének határidejét pedig december 31-ében jelölték meg.

Elektronikusan

Most a beérkezett írásos megkeresések és részletfizetési kérelmek feldolgozása zajlik, a nem fizető nagy adósok tartozását pedig ezt követően adják át behajtásra a NAV-nak. Azok a nagy tartozók, akik nem kerültek be a tavalyi első körbe, a következő hetekben kapják kézhez az értesítőiket. A tartozást nyilvántartó szerv 2017. január 1-től kizárólag elektronikus úton keresheti meg az állami adó- és vámhatóságot a tartozások behajtása érdekében. Az elektronikus megkeresés feltétele az adóhatósági eljárás megindításának. A NAV az elektronikus megkeresés alapján lefolytatja a behajtási eljárást, amelyben megteszi a szükséges végrehajtási lépéseket. Így hatósági átutalási megbízást adhat ki az adós fizetési számlája terhére, letilthatja az adós fizetését, egyéb rendszeres jövedelmét, illetve 200 ezer forintot meghaladó tartozásnál lefoglalhatja az adós követeléseit, ingó illetve ingatlan vagyontárgyait és utóbbiak értékesítése iránt is intézkedhet.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában