Helyi gazdaság

2017.02.06. 10:26

Milyen megtakarítást szeretnek a befektetők?

Budapest - A tipikus befektető évente több alkalommal és 1-3 éves időtávon növeli megtakarítását.

Budapest - A tipikus befektető évente több alkalommal és 1-3 éves időtávon növeli megtakarítását.

A magyarok legígéretesebbnek jelenleg az amerikai részvénypiacokat és a gyógyszerbefektetéseket vélik – derül ki a K&H Alapkezelő országos felméréséből.

Arany középút

A megtakarítók az arany középutat választják – már ami az időtávot illeti. Ez azt jelenti, hogy bár rövid, közép- és hosszú távra is terveznek megtakarítást, az 1-3 éves időtáv messze a legnépszerűbb. A megkérdezett befektetők több mint fele ilyen időre tervezi megtakarítását, míg közel minden harmadik befektetőnek van 4-5 éves távra, illetve több mint 5 éves távra megtakarítása. Ez azért szerencsés, mert az adókedvezmények is 3-5 éves távtól nyújtanak leginkább lehetőséget a hozam növelésére.

Mire gyűjtünk?

Egyértelműen a biztonsági tartalék a legfontosabb megtakarítási cél, négyből három hazai befektető erre gyűjti a pénzét. Látványosan kevesebben szánják nyugdíjra jelenlegi megtakarításukat, míg szorosan harmadik helyen a gyermekek jövője áll, amelyre nagyjából minden harmadik megtakarító tesz félre. A rendszeres megtakarításban van még hova fejlődni, hiszen csupán minden ötödik hazai befektető tesz félre minden hónapban. Ha ehhez hozzávesszük azokat is, akik évente több alkalommal gyarapítják tartalékukat, akkor már jobb a helyzet, azonban fontos látni, hogy az akár kis összegű, de rendszeres megtakarítás több év alatt már szép összeget eredményez.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában