Helyi gazdaság

2017.02.22. 08:28

Ha sorra mondanak fel a dolgozók…

Budapest - Hogyan deríthetjük ki, hogy valójában miért lépnek ki a munkavállalók a cégünktől?

Budapest - Hogyan deríthetjük ki, hogy valójában miért lépnek ki a munkavállalók a cégünktől?

Hálózatelemzéssel, valamint különböző statisztikai eljárásokkal feltárható, hogy pontosan mi miatt hagyják el a munkavállalók a vállalatunkat, mik a fluktuáció fő okai és mely tényezők jelzik előre a későbbi lemorzsolódást.

Harcolnak értük

A kialakult munkaerő-piaci helyzetben rendkívüli módon felértékelődött a humán tőke, ezzel párhuzamosan talán még soha nem tapasztalt mértékű harc folyik a képzett munkaerő megszerzéséért és megtartásáért. Az óriási mértéket öltő cserélődés lassan már a hazai vállalatok versenyképességét fenyegeti. A fluktuáció rendkívül magas költségvonzata miatt joggal igazi rémálma a szervezeteknek. Becslések szerint egy munkatárs elvesztése átlagosan 630 ezer forintba kerül a cégnek, de ez az összeg elérheti akár az 1,2 millió forintot is, ha egy magasan kvalifikált mérnöki vagy vezetői pozícióról van szó. Nem elhanyagolható, hogy az anyagi károkon túl elveszítjük azt az értékes tudást is, amit a távozó munkatárs birtokolt, és amelyet talán éppen egy versenytársnál fog kamatoztatni. A távozó kollégák magas száma továbbá jelentős fennakadásokat okozhat operatív szinten, a munkaszervezésben is: szükségessé válhat például a felelősségi körök átstrukturálása és hasonlók.

Ki az elkötelezett?

A vállalatoknak azonban nem kell okvetlenül tanácstalanul állniuk a jelenség előtt, célzott analitikával ugyanis átfogó képet kaphatnak a szervezetükben uralkodó trendekről. Az egyik legkorszerűbb módszer a hálózatelemzés, ahol mód van az izolált munkatársak — akiknek a lemorzsolódása 2-6 hónapon belül valószínűsíthető — azonosítására. A módszer segítségével megtudhatják, azt is, hogy kik az észrevétlen munkatársak, kik vannak a kiégés kockázatának fokozottan kitéve, kik az elkötelezett és kik a kevésbé elkötelezett kollégák. A szervezetben eleve megtalálható adatokon (pl. be- és kilépési adatok, demográfiai adatok, exit interjúk, korábbi felmérések eredményei) végzett analízissel lehetséges azon tényezők azonosítása, amelyek a későbbi munkahelyi elhagyással leginkább korrelálnak.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában