Helyi gazdaság

2017.01.07. 16:48

Télből a nyárba még kevesen utaznak

Budapest - A lengyelek kalandvágyóbbak, a románok gyerekbarátabbak nálunk.

Budapest - A lengyelek kalandvágyóbbak, a románok gyerekbarátabbak nálunk.

Ön próbálta már, hogy a hideg tél elől elvonul napozni egy egzotikus országba?

A lengyelek a legnyitottabbak az új úticélok felfedezésére a magyarokkal és a románokkal összevetve – derült ki a Wizz Tours téli külföldi utazási szokásokat vizsgáló felméréséből, amely Magyarország, Románia és Lengyelország több mint 5 ezer válaszadójának véleményét tükrözi. A válaszadók több mint 80 százaléka tervez idén télen külföldi utat, ám a három ország utazási szokásai jócskán különböznek. A magyarok 72 százaléka jelezte, hogy idei téli utazásakor új úticélt választ, ez az arány a románoknál 71, míg a lengyeleknél közel 90 százalék. A gyerekes családokat tekintve a magyarok nem egészen 50 százaléka utazik csak a gyerekekkel együtt télen. Ezzel szemben a román családok háromnegyede ilyenkor is gyerekkel utazik külföldre. Érdekes párhuzam, hogy a román válaszadókra jellemző a leginkább az is, hogy egyben foglalják le a repülőjegyüket, szállásukat és az utazás egyéb összetevőit: 56 százalékuk jelezte ezt. A magyarok és a lengyelek közel azonos, kétharmados arányban inkább a külön foglalást preferálják.

Nyugaton régóta megszokott

A legnagyobb különbség azonban az, hogy míg télből a nyárba utazást a lengyelek és a románok háromnegyede tervez, a magyaroknak csak mintegy 40 százaléka. – A magyar utazók körében még nem igazán terjedtek el a télből a nyárba, vagy „Winter sun” néven is ismert utak, pedig a környező országokban is egyre népszerűbbek a Nyugaton már régóta megszokott ilyen típusú utazások – mondja Csanálosi István, a felmérést végző társaság ügyvezető igazgatója.

– A közép-európai trendek alapján azt mondhatjuk, hogy nálunk is meg fog nőni az érdeklődés a téli nyaralások iránt, különösen, mivel egyre növekszik a korábban egzotikusnak tartott, ma viszont már diszkont légitársasággal is elérhető desztinációk száma.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában