Helyi gazdaság

2016.11.04. 10:39

Egyáltalán nem számítanak nyugdíjra a magyar fiatalok

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A 30 év alatti fiatalok szerint a várható életkoruk és a nyugdíj kezdete egybeesik.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A 30 év alatti fiatalok szerint a várható életkoruk és a nyugdíj kezdete egybeesik.

A magyar fiatalok várható élettartamukat és nyugdíjba vonulásuk időpontját egyaránt 68,8 évre teszik – derül ki az NN Biztosító reprezentatív kutatásából.

Meddig élvezhetik?

A tények mást mutatnak: a statisztikai hivatal adatai alapján a magyar 65 évesek már ma is átlagosan 16 nyugdíjban eltöltött életévvel számolhatnak, és várható élettartamuk az elmúlt negyedszázadban csaknem három évvel emelkedett. A fiatalabb korosztályoknak tehát égető szükségük lenne nyugdíj-megtakarításra, mégsem tesznek lépéseket ennek érdekében. Rendkívül pesszimisták életkilátásaikat illetően a 20 és 29 év közötti korosztály tagjai: várható életkorukat és nyugdíjba vonulásuk időpontját egyaránt 68,8 évre teszik, vagyis nem számolnak nyugdíjas évekkel – derül ki a reprezentatív, online felmérésből. A fiatalok pesszimizmusa azért is szembeszökő, mert a demográfiai adatok szöges ellentétben állnak a várakozásaikkal. A KSH adatai szerint Magyarországon 2013-ban a nyugdíjas kort megélő, 65 éves férfiak átlagosan plusz 14,5 év, a nők pedig plusz 18,4 év várható élettartammal számolhattak.

Téves pesszimizmus

Az idősebbek realistábban számolnak. A negyvenesek már 70, az ötvenesek pedig 71 éves várható életkorral számolnak. Azonban még a viszonylag optimista ötvenesek is legalább egy évtizeddel alábecsülik várható életkorukat. A várható élettartam növekedésének pedig komoly társadalmi hatásai is lesznek. Már 2015 végén is 2,17 millió nyugellátásban részesülő magánszemély élt Magyarországon, ám a várakozások szerint ez a szám – az aktív népesség számának csökkenésével párhuzamosan – tovább nő. Ezt alátámasztja, hogy az Európai Bizottság előrejelzése szerint már 2060-ban két munkaképes korú ember jut majd egy 65 évnél idősebb, nyugdíjas korú emberre, szemben a mai néggyel. Tehát az aktívak számához képest a nyugdíjasok aránya megduplázódik.

HBN


Budapest - Bizonytalanok a nyugdíjkilátásai az aktív népesség csaknem felének Magyarországon, különösen magas a kockázata az időskori elszegényedésnek például a háztartásbeliként dolgozók, vállalkozók és a külföldön munkát vállalók esetében - hívta fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) az idősek világnapja alkalmából pénteken kiadott közleményében.


Budapest - A lakosság 64 százaléka szerint nyugdíjas korában is dolgozni kényszerül majd, mindössze három százalékuk véli úgy, hogy biztosan meg fog tudni élni nyugdíjából - derült ki az OTP öngondoskodási index eredményeiből.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában