Helyi gazdaság

2016.10.07. 07:07

20 millió plusz 1 forintért újat

Debrecen - Állítólag valósággal menekülnek a csok-os ügyfelektől az építőipari kivitelezők.

Debrecen - Állítólag valósággal menekülnek a csok-os ügyfelektől az építőipari kivitelezők.

Bár a kezdeti lelkesedés óriási volt a Családok Otthonteremtési Kedvezménye (csok) iránt, a Napló által megkérdezett ingatlanfejlesztők pillanatok alatt lehűtötték a konstrukciót övező felfokozott várakozást. Az ok egyszerű: mostanra kiderült, hogy ők fizetnék a révészt…

A fő gond az…

Száraz Zsolt debreceni építőipari vállalkozó szerint az a legnagyobb gond, hogy a csok-osok 70-80 százaléka nem az, aki 30 millió forintért akar új otthonhoz jutni, és ebből 10 plusz 10 millió forint a csok, a harmadik 10 millió pedig a saját erő. Hanem azok akarnak így lakást venni, akiknél megvan a három gyerek (vagy még nincs, de vállalják), de nincs 10 millió forintjuk erre a célra, hanem legfeljebb egy-kétmillió. – Szóval lehetőleg 20 millió plusz 1 forintért akarnak ezek az emberek hozzájutni egy 60,1 négyzetméteres lakáshoz.

Ami azt jelenti, hogy beruházóként nekem kellene másfél évig finanszírozni azt a 20 millió forintot, amit majd csok gyanánt az ügyfél utólag megkap. Ez bank nélkül nem megy, a bankok viszont az építőipari cégekkel szemben finoman szólva is bizalmatlanok.

Ráadásul a bank a fejünkre olvassa, hogy mi van akkor, ha közben az ügyfél időközben munkanélküli lesz, vagy a házaspár elválik. Tehát mégsem lesz jogosult a kedvezményes hitel felvételére – vette számba az unásig hangoztatott érveket a vállalkozó.

És ha mégse…

Ráadásul a szerződésben rögzíteni kell, hogy ha az ügyfél mégsem kapja meg a csok-ot, az nem az ő hiábja, ezért még a foglaló is visszajár neki. Egy 20 milliós lakásnál 2 millió forint. A másik veszély a szakember szerint az, hogy ők készre csinálják a lakást az ügyfél igényei szerint, de ha mégsem tudja megvenni, akkor kinek adják el az ő ízlése alapján kialakított lakást? „Ilyen feltételek mellett a csok-os ügyfelet inkább nem vállalom be. Most kezdjük 55 lakás kialakítását, amiből 5, maximum 10 csok-os lakást be tudnánk vállalni. De inkább csak rokonnak vagy jó ismerősnek, ahol garantált, hogy viszont látom a pénzem. Vagy inkább megépítem azt a lakást úgy, hogy nincs vevőm, és az elkészülte után nem 21 millióért adom el, hanem 25 millióért” – mondta.

Saját erőből

Kotosmann Zoltán cégénél azért kevéssé gond a csok-kal kapcsolatos szabályozás, mert ők prémium kategóriás lakásokat építenek, amit önerőből finanszíroznak. – A mi vevőink rendelkeznek a szükséges önerővel és hitelképesek is. Persze, ha nekünk kellene a milliárdos projektet hitelből finanszírozni, akkor nyilván „szűkölnénk” miatta. Hiszen a finanszírozó felszámolja a maga 3-4 százalékos jutalékát, ami egy lakásnál önmagában is komoly összeg. Örültünk annak a törvényi változásnak, hogy a még el nem készült társasházi lakásokra is igényelhető a csok azt megelőzően, hogy az ingatlant használatba vennék. Bár a legfőbb problémát továbbra sem küszöbölték ki, hiszen az ingatlanfejlesztőknek ezután is végig kell finanszírozni a beruházást. Mi korábban egy előzetes hitelvizsgálatot kértünk, ami azonban az ügyfél pillanatnyi helyzetét rögzítette. A 64 épülő lakásunk 20 százalékát csok segítségével vásárolják meg – közölte az ismert üzletember.


Valami van, de még…

…mindig nem az igazi – mondják a Naplónak nyilatkozó debreceni ingatlanfejlesztők. Az kétségkívül örvendetes, hogy egy jogszabály-módosítás révén a még nem elkészült társasházi lakásokra is igényelhető a családok otthonteremtési támogatása azt megelőzően, hogy az ingatlant használatba vennék, de ettől pénzt még nem lát sem az eladó, sem a vevő. Ráadásul mire a tárasház felépül, a potenciális vevő elválhat vagy elveszítheti a munkahelyét, és máris nem lesz jogosult a kedvezményes hitel felvételére. Az érintettek szerint megnyugtató megoldást az jelentene, ha a CSOK-konstrukció nem utó-, hanem előfinanszírozott lenne.


Debrecen - A felmerült problémák korrigálásának szándéka vezethette a jogszabály módosítóit.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában