Helyi gazdaság

2016.09.12. 12:30

Több tízezer forintunk úszik el a semmiért

Budapest - Az alacsony áteresztésű zuhanyrózsák használata segít a vízfogyasztás csökkentésében.

Budapest - Az alacsony áteresztésű zuhanyrózsák használata segít a vízfogyasztás csökkentésében.

A magyarok többsége a mindennapi tevékenysége során nem figyel oda a vízhasználatra, pedig havi szinten több tízezer forinttal míg, éves szinten akár egy havi fizetéssel lehetnének gazdagabbak. Egy négytagú család esetében a tudatos vízfogyasztással megspórolható összeg körülbelül 75 ezer forintra tehető évente.

Sok kicsi…

A hétköznapok során számos olyan tevékenységet végzünk, amellyel víz tapad a kezünkhöz. Nem is gondoljuk, hogy ezen aktivitásokon keresztül mennyit tudunk spórolni, és még a környezetünket is óvjuk vele. Ilyen leggyakoribb mindennapi tevékenységek a kézmosás, mosogatás, tusolás/fürdés, wc-öblítés. A magyarok nagy része a napi tisztálkodáshoz a fürdést preferálja, amivel átlagosan 200 liter vizet fogyaszt el, míg a zuhanyzással akár 70 liter vizet is meg tudnának takarítani, ugyanis egy zuhanyzás 40–70 liter vízből is megoldható. Az alacsony áteresztésű zuhanyrózsák használata szintén segíthet a vízfogyasztás csökkentésében, ugyanis ezek az eszközök csupán 10-15 liter vizet bocsátanak ki. Ez a megoldás legalább 22 liter víz megtakarítását eredményezheti. A tusolással éves szinten akár 25 ezer liter vizet, illetve 18 ezer 750 forintot is meg tudunk spórolni személyenként. Egy négytagú család esetében ez 75 ezer forintra tehető évente.

Ki gondolná?

Magyarországon naponta egy ember átlagosan 45 liter vizet használ el a WC-öblítésre. A korszerűtlen tartályok egy alkalommal 10-12 liter vizet használnak fel, míg egy takarékos tartály mindössze 2-3 litert használ. Talán nem is gondolnánk, de még egy lassan csöpögő csap is 40-120 liter vizet pazarolhat el naponta. Folyóvízzel való mosogatás körülbelül 40 liter vizet igényel alkalmanként, szemben egy mosogatógépben való mosogatással, amellyel csak 10–12 liter vizet használunk fel – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal 2013-as adataiból.

De, miért is nagy probléma, ha nem figyelünk oda a vízfogyasztásra? Nagy valószínűség szerint 2025-re az emberiség kétharmada komoly vízhiánnyal fog küzdeni. A tudatos vízfogyasztás hatására háztartásonként akár 20 köbméter vizet is megspórolhatunk évente, ami a 3,8 millió magyar háztartás esetében már nagyjából két Velencei-tónyi mennyiséget jelent.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában