Helyi gazdaság

2016.07.31. 13:13

Elég sokat nőttek idén eddig a munkabérek

Debrecen - A munkaerőhiány miatt felértékelődtek a diákmunkások a munkáltatók szemében.

Debrecen - A munkaerőhiány miatt felértékelődtek a diákmunkások a munkáltatók szemében.

A KSH friss adatai alapján idén májusban az átlagos nettó kereset 174 ezer 300, a bruttó kereset pedig 262 ezer 100 forint volt az országban. Ez 6 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Minek a hatására?

A növekedésre hatással volt a minimálbér és a garantált bérminimum 5,7 százalékos emelése, a fegyveres testületek illetményemelése és a szociális területen dolgozók részére kifizetett kiegészítő pótlék is, de mindez még nem lett volna elég ahhoz, hogy az év első öt hónapjában a nettó keresetek 7,7 százalékkal nőjenek. A bérek emelkedésében nagy szerepet játszott, hogy az országban egyre több iparágban alig lehet munkaerőt találni, ezért a cégek kénytelenek nagyobb bérekkel elérni, hogy a munkavállalók őket válasszák, vagy hogy a cégnél maradjanak.

Szélsőséges példa

A munkaerőhiány szélsőséges példája a Tesco gyáli országos frissáruelosztó-központja, ahol annyira nincs már dolgozó, hogy akadályokba ütközik a megrendelt termékek kiszállítása az üzletekbe, ami miatt sok helyen üres polcok fogadják a vásárlókat. Az ügy előzménye, hogy a márciusban bejelentett csoportos leépítésben 500 embert bocsátott el a cég. Az is kiderült, hogy akkora a munkaerőhiány, hogy a magyarországi cégek egyre inkább keresik a diákmunkásokat olyan álláshelyekre, amiket korábban főállású alkalmazottakkal töltöttek be, és jobban is fizetnek, mint sok minimálbéres dolgozónak.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában