Helyi gazdaság

2016.06.01. 14:55

Az ÁSZ jelentése megalapozatlan kritikákat is tartalmaz a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala szerint

Budapest - Megalapozatlan kritikákat is tartalmaz az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentése a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) gazdálkodásáról - közölte a hivatal szerdán.

Budapest - Megalapozatlan kritikákat is tartalmaz az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentése a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) gazdálkodásáról - közölte a hivatal szerdán.

Az ÁSZ keddi közleménye szerint megfelelő volt az SZTNH irányító szervi feladatellátása, a belső kontrollrendszer kialakítása és működtetése, a pénzügyi- és vagyongazdálkodásban azonban voltak hiányosságok. A vizsgálat szerint a hivatal folyamatos fizetőképessége az ellenőrzött időszakban biztosított volt, lehetővé tette a feladatok zavartalan ellátását.

Az ÁSZ ellenőrzése a pénzügyi és vagyongazdálkodáson belül főként a gazdálkodási tevékenységet támogató kontrollok kialakításában és működtetésében tárt fel hiányosságokat. Az ÁSZ megállapította azt is, hogy a gazdaságossági, hatékonysági és eredményességi követelményeket nem alakították ki.

Az SZTNH az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében leszögezte: a kritikák mindegyikére korábban már többször írásban tettek észrevételt.

Úgy tűnik, az ÁSZ nem értette meg a pontos jogszabályhelyekkel is alátámasztott részletes érveket - fogalmaz közleményében az SZTNH.

A hivatal egyebek mellett közölte: a gazdálkodási tevékenységet támogató kontrollok hiányosságai olyan részletkérdésekre vonatkoznak - mint például a jelenléti íveket ellenjegyző munkatárs aláírásképének archiválása -, amelyek az SZTNH gazdálkodási tevékenységének minőségét elhanyagolható mértékben sem befolyásolják.

Az SZTNH szerint egy, a saját bevételéből gazdálkodó szervezet esetében a gazdaságosság, hatékonyság és eredményesség megítélését semmi sem mutatja jobban, mint hogy zavartalan szervezeti működés mellett nőtt a szervezet vagyona a jelentős mértékű elvonás teljesítése ellenére, mégsem keletkeztek kifizetetlen számlái.

A gazdaságosság, hatékonyság és eredményesség követelményeinek érvényesülését kifogásoló, sommás számvevőszéki megállapítás megalapozatlan - hangsúlyozták.

Az ÁSZ jelentése több helyen elismeri, hogy a tevékenységeket a szerződő felek a jogszabályoknak megfelelően látták el, ehhez képest jelentéktelen az a vélemény, hogy az egyes szerződéses tevékenységek "nem voltak egyértelműen elkülöníthetőek" más, nem végzett tevékenységektől - közölte az SZTNH.

Az SZTNH - HIPAvilon Nonprofit Kft. újdonságkutatási feladatellátásban való együttműködése kapcsán az ÁSZ a tételes és hatályos jogi szabályozást teljesen figyelmen kívül hagyta - áll a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának közleményében.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában