Helyi gazdaság

2016.04.27. 08:27

Az átlagbérek nőttek, de csak a dolgozók fele elégedett a fizetésével

Debrecen - Az elmúlt évben a dolgozók 81 százalékának növekedett a keresete, ami a legtöbb esetben egy új állás vagy egy általános éves béremelés eredménye volt – legalábbis a Hays Hungary által megkérdezett munkavállalók körében.

Debrecen - Az elmúlt évben a dolgozók 81 százalékának növekedett a keresete, ami a legtöbb esetben egy új állás vagy egy általános éves béremelés eredménye volt – legalábbis a Hays Hungary által megkérdezett munkavállalók körében.

A bérfelmérésből az is kiderül, hogy az alkalmazottak több mint fele pozitívan tekint az idei évre, a többség béremelésre számít. Ugyanakkor hiába növekedtek az elmúlt egy évben az átlagbérek, csak minden második munkavállaló van megelégedve a jelenlegi fizetésével. A munkaerő-közvetítőnél azt tapasztalják, hogy hazánk továbbra is kedvelt helyszín klinikai vizsgálatokhoz, ezért a külföldi gyógyszercégek mind több vizsgálatot szerveznek ki az anyaországból. Ez viszont azzal is jár, hogy az innovatív gyógyszeripari és orvostechnikai gyártóhelyeken nő a szakemberigény. Az IT-szektorban továbbra is jelentős kereslet mutatkozik tapasztalt fejlesztőkre, őket azonban igencsak meg kell fizetni ahhoz, hogy ne a külföldet válasszák. A termelési- és gyártási területeken hiánycikk a mérnök ugyanúgy, mint a jó szakmunkás. A 3D tervezésben jártas mérnökökért például két kézzel kapkodnak a cégek, de egy jó projektmérnök is aranyat ér.

Akikből hiány van

Szintén hiány van a nemzetközi pénzügyi riporting rendszerekben jártas könyvelőkből, a gombamód szaporodó szolgáltató központok pedig a nyelvet beszélő fiatalokra igyekeznek már az iskolapadban lecsapni. A műszaki értékesítési terület népszerű, ennek megfelelően a javadalmazása sem rossz; a jelenség hátterében az húzódik meg, hogy több nemzetközi cég is Magyarországra telepítette át az értékesítési központját. Az IT-terület rohamos fejlődése nemcsak az IT-szakembereknek, hanem a marketingeseknek is új lehetőségeket nyitott (ráadásul nem is rossz pénzért). Üzleti kiszolgáló központok terén hosszú ideig fővárosi dominancia volt érzékelhető, egy kormányzati támogatásnak köszönhetően azonban egyre több cég jelenik meg Pécstől Debrecenig vidéken is. A speciális nyelveket (holland, svéd, norvég, stb.) beszélők akár 2-3 ajánlat közül válogathatnak

HBN-PA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában