Helyi gazdaság

2016.04.18. 14:25

A földalapkezelő szerint kizárt, hogy valaki jogosulatlanul licitált

Debrecen - Nem fordulhatott elő, hogy bárki jogosulatlanul vett részt az állami föld­árveréseken – állította az agrárszektor.hu-nak a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA).

Debrecen - Nem fordulhatott elő, hogy bárki jogosulatlanul vett részt az állami föld­árveréseken – állította az agrárszektor.hu-nak a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA).

Ángyán József, korábbi földművelésügyi államtitkár új tanulmánya szerint viszont jogsértések történtek, mert olyanok is licitálhattak, akik nem minősültek helyben lakónak. A kormány csak azoknak a földműveseknek engedte meg a liciteket, akik lakóhelye vagy üzemközpontja legfeljebb 20 kilométerre volt egy-egy elárverezett területtől, de Ángyán József például 100 kilométeres távolságokról is tud. Nem ugyanaz a lakcím és az életvitelszerű lakóhely – szögezi le ugyanakkor az NFA. Csak úgy lehetett részt venni az állami földliciteken, ha az árverezők életvitelszerű lakóhelyüket közokiratnak minősülő hatósági bizonyítványokkal igazolták, amelyeket a jegyzők állítottak ki – hangsúlyozzák a földalapkezelőnél. Az árverési regisztrációt a kormányhivatalok munkatársai végezték, akik a földalap szerint minden esetben ellenőrizték a hatósági bizonyítványokat mind az életvitelszerű lakóhelyek, mind pedig az úgynevezett mezőgazdasági üzemközpontok kapcsán, mivel ez utóbbiakkal is lehetett árevésekre jelentkezni.

Ki a helyben lakó?

A volt államtitkár többek között azzal összefüggésben említ jogsértéseket, hogy az árverések szempontjából kiket lehetett úgynevezett helyben lakóknak tekinteni, kiket nem. A kormány ide vonatkozó szabályozása azt tette lehetővé, hogy egy-egy állami földterületre azok licitálhassanak, akiknek lakóhelye vagy mezőgazdasági üzemközpontja legfeljebb 20 kilométerre van. Az NFA árverési eredményei a nyertes lakcímét tartalmazzák, de nem biztos, hogy a lakcím megegyezik az életvitelszerű lakóhellyel, mert a tartózkodási hellyel egyező lakóhely is lehet – fogalmaz az NFA. A mezőgazdasági üzemközpontoknál a földalap szerint ugyanígy előfordulhat, hogy nem egyeznek meg a lakcímkártyán szereplő lakóhellyel. Ha felmerülne, hogy valaki jogosulatlanul nyert a liciteken, az NFA érvényteleníthetné az érintett árverések eredményét.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában