Helyi gazdaság

2013.06.03. 13:42

OGY - A fogyasztóvédelmi bizottság kormányrendeletet szorgalmaz a fogyasztói csoportokról

Budapest, 2013. június 3., hétfő (MTI) - Az Országgyűlés Fogyasztóvédelmi bizottsága szükségesnek tartja mielőbb megalkotni a fogyasztói csoportokról szóló kormányrendeletet a fogyasztók védelme érdekében.

Budapest, 2013. június 3., hétfő (MTI) - Az Országgyűlés Fogyasztóvédelmi bizottsága szükségesnek tartja mielőbb megalkotni a fogyasztói csoportokról szóló kormányrendeletet a fogyasztók védelme érdekében.

A bizottság hétfői ülésén ismételten áttekintette a fogyasztói csoportokkal kapcsolatos fogyasztóvédelmi kérdéseket, különös tekintettel a létrehozásukra vonatkozó 2012. január elseje és 2014. január elseje közötti tilalom betartására és a csoportok működésének szabályozására.

A konzultációt követően a bizottság egyhangúlag elfogadott állásfoglalásában megfogalmazta, hogy a tilalom hatályba lépése óta eltelt időszak tapasztalatai azt mutatják, a már működő csoportokba történő beléptetéssel folytatódik a fogyasztói csoportok terjeszkedése, és változatlanul felmerülnek tevékenységükkel összefüggő fogyasztói panaszok.

Az állásfoglalás szerint a bizottság szükségesnek tartja a fogyasztói csoportok szervezésére, működésére, valamint a fogyasztói csoportokkal kapcsolatos fogyasztóvédelmi hatósági feladatok ellátását végző szerv kijelölésére, annak feladat és hatáskörére vonatkozó részletes szabályokat tartalmazó kormányrendelet mielőbbi megalkotását és hatálybaléptetését még a fogyasztói csoportok létrehozására vonatkozó tilalom 2014. január elsejei lejártát megelőzően.

A konzultáción Simon Gábor szocialista képviselő, a Fogyasztóvédelmi Bizottság elnöke emlékeztetett arra, hogy többször is foglalkoztak a témával, amelyet terveik szerint 2013 őszén ismét napirendre tűznek.

A bizottság elnöke szerint kormányrendeletben kellene szabályozni a tevékenység előzetes regisztrációhoz, engedélyhez kötését, a felügyeleti, ellenőrző szervezet kijelölését, a vagyoni biztosítékot, a csoportalapok letéti számlán történő elhelyezésének, kezelésének szabályozását, a szervezőkre vonatkozó személyi feltételeket, a fogyasztói tájékoztatás részletes szabályait, a fogyasztók számára 30 napon belüli, indoklás nélküli elállási jogot, az ügyfélszolgálati iroda működtetését, megfelelő informatikai háttér kialakítását, a futamidő maximalizálását és a közgyűlésekre vonatkozó szabályokat.

Szabó Zsolt fideszes képviselő, a bizottság alelnöke hozzászólásában kiemelte, hogy szigorú egyedi szabályozást igényel a fogyasztói csoportok területe, mert továbbra is pénzügyi, gazdasági visszaélésre ad lehetőséget.

A konzultáción Mozolai Mónika, a Nemzetgazdasági Minisztérium osztályvezetője hangsúlyozta, hogy folyamatban van a már működő fogyasztói csoportokra vonatkozó szabályozás, ami várhatóan ősszel kerül a kormány elé.

Grimm Krisztina, a Gazdasági Versenyhivatal irodavezetője kiemelte, hogy a versenyhivatali felügyeleti eszközök nem vezettek eredményre, továbbra is számos fogyasztói panaszt kapnak, és nehéz megállapítani, mit lehet újonnan létrehozott csoportnak tekinteni.

Hernádi Júlia, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság osztályvezető-helyettese arról tájékoztatta a bizottságot, hogy a hatóság témavizsgálatot végzett. Tapasztalatuk szerint a fogyasztói csoportok továbbra is problémát jelentenek a piacon, többnyire félrevezető a szóbeli fogyasztói tájékoztatásuk, és csak az írásos szerződésből derül ki, hogy nem hitelt vettek fel az ügyfelek. Jellemző az is, hogy a fogyasztói csoportokat szervezők cégjogi megoldásokkal trükköznek.

Kolozsi Sándor, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) ügyvezető igazgatója arra hívta fel a bizottság tagjainak figyelmét, hogy a fogyasztói csoportok nem tartoznak felügyeletük alá, mert nem pénzügyi szolgáltatókról, hanem csoporttagok egymás segítéséről van szó. A ez ügyben hozzájuk forduló panaszosokat a Gazdasági Versenyhivatalhoz, vagy a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz irányítják. Álláspontjuk szerint a fogyasztói csoportokkal kapcsolatos szabályozásnál érdemes áttekinteni az európai példákat.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában