Helyi gazdaság

2013.06.04. 19:46

MNB-program: a bankok szerint erőteljes az érdeklődés az MNB hitelprogramja iránt

Budapest, 2013. június 4., kedd (MTI) - Az MTI által megkérdezett bankok szerint a vállalkozások erőteljesen érdeklődnek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramja (NHP) iránt, bár konkrét szerződéseket még nem kötöttek a pénzintézetekkel.

Budapest, 2013. június 4., kedd (MTI) - Az MTI által megkérdezett bankok szerint a vállalkozások erőteljesen érdeklődnek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramja (NHP) iránt, bár konkrét szerződéseket még nem kötöttek a pénzintézetekkel.

Az OTP Bankcsoport által végzett igényfelmérés alapján az MNB-től igényelt és megkapott összeg nagyjából fedi egymást, az OTP ügyfelei azóta érdeklődnek a program iránt, amióta azt az MNB meghirdette - közölte a legnagyobb hazai hitelintézet az MTI érdeklődésére. "Eddigi tapasztalatunk, hogy sok olyan vállalkozás is szeretné felvenni a 2,5 százalékos kamatozású hitelt, amelyek korábban a piaci, 10 százalék körüli kamatozásút nem tudták igénybe venni, mert valamely bank elutasította az igényüket" - olvasható a pénzintézet válaszában.

Az OTP szerint, mivel a kedvezményes hitel igénybevételéhez is át kell esnie a vállalkozásoknak a bank hitelbírálati folyamatán, ezért ezekben az esetekben a kedvező kamatszint ugyan növeli a pozitív döntés esélyét, de a bank általános kockázatvizsgálati kritériumai ugyanúgy szűrőfeltételeket jelentenek a pozitív döntés előtt, mint a bank saját forrásból finanszírozott hiteleinél.

A Budapest Bank, mint a kis- és középvállalkozások (kkv-k) partnere, arra törekszik, hogy a kedvező forrást minél több vállalkozás számára elérhetővé tegye, és ezzel támogassa a bank a kkv-kat üzleti aktivitásuk élénkítésében. A magyar kkv-k iránti elkötelezettsége szellemében a Budapest Bank a piaci részesedését meghaladó mértékű hitelkeret-igényt jelzett az MNB-nek - figyelembe véve az eredeti 250 milliárdos keretet, a három hónapos időtávot és a kvóta-allokáció elveit - olvasható a pénzintézet MTI-hez eljuttatott válaszában.

A Budapest Banknál (BB) az elmúlt hónapban már nagy érdeklődést tapasztaltak a program iránt, nagyon sok vállalatot érdekel a lehetőség, hogy meglevő hitelét olcsóbbal váltsa ki.

"A program meghirdetése önmagában elindított egy gondolkodást a kkv-szektorban, a Budapest Banknál is a korábbinál lényegesen több ügyfél érdeklődött beruházási tervekkel kapcsolatban a részletekről. A hitelcélt tekintve vélhetőleg az eszközpark felújítása lesz elsődleges" - áll a BB válaszában.

A bank közlése szerint ezt saját tapasztalatukon túl indokolja az is, hogy anyavállalatuk, a GE Capital Magyarországra is kitérő felmérése szerint a hazai kkv-k jelentős bevételtől estek el az elmúlt években az elavult berendezések miatt. A június 1-jei indulás óta élénken érdeklődnek az ügyfelek, az igények feldolgozása folyamatban van, szerződéskötésre eddig nem került sor, de a Budapest Bank a szerződést az MNB-vel már aláírta - közölte a pénzintézet.

Az MKB Bank korábban azt közölte az MTI-vel: a Magyar Nemzeti Bank 81,78 milliárd forintot állapított meg növekedési hitelprogramjából az MKB Bank részére. Az összegen felül, középtávú növekedési stratégiájának keretein belül az MKB további 120 milliárd forintot fordít a kis- és középvállalati szektor finanszírozására.

"Elsősorban azért örvendetes, hogy a jegybank 81,78 milliárd forintot allokált az MKB-nak a programból, mert ez biztosítékot jelent arra vonatkozóan, hogy az ügyfeleink nagy arányban profitálhatnak az NHP előnyeiből, hogy érdemben csökkenthetik finanszírozási terheiket"- idézi a bank közleményében Balássy Lászlót, az MKB wholesale, valamint pénz- és tőkepiaci üzletágakért felelős igazgatósági tagját.

A Magyarországi Volksbank Zrt. pár nappal ezelőtt arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a hitelintézet 20 milliárd forintos hitelkeretet kapott a kkv-szektor finanszírozására a Magyar Nemzeti Banktól (MNB).

"A kapott hitelkerettel és a nagyon kedvező kamatfeltétellel ösztönözni tudjuk kkv-ügyfeleinket, akiket az elkövetkező években továbbra is az egyik legfontosabb üzleti partnereinknek tekintünk" - idézi a közlemény Axel Hummelt, a Magyarországi Volksbank Zrt. vezérigazgatóját.

Matolcsy György jegybankelnök ez év május 29-én jelentette be: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 50 százalékkal, 750 milliárd forintra emelte meg a júniusban induló növekedési hitelprogram első két pillérének keretösszegét. Elmondta: a döntés értelmében az első pillér keretösszege 70 százalékkal 425 milliárd forintra, a második pilléré 30 százalékkal 325 milliárd forintra emelkedik. A jegybankelnök kijelentette: "nagy érdeklődést mutattak a bankok a hitelprogram iránt, az első pillér esetében az eredeti összeg háromszorosát, a másodiknál annak kétszeresét igényelték". "Nem vagyunk jövőbelátó jósok" - mondta Matolcsy György, de szerinte a háromszor-kétszer nagyobb igény alapján most nagyobb az esély az eredetileg három hónaposra tervezett program meghosszabbítására, mint annak meghirdetésekor.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában