Helyi gazdaság

2013.05.15. 18:32

Trafik - MSZP: teljesíthetetlen feltételeket szabtak az újra pályázóknak

Budapest, 2013. május 15., szerda (MTI) - Az MSZP szerint a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. az új kiírásban teljesíthetetlen feltételeket szabott azoknak, akik régóta trafikot üzemeltetnek, de nem nyertek a korábbi dohányboltpályázaton.

Budapest, 2013. május 15., szerda (MTI) - Az MSZP szerint a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. az új kiírásban teljesíthetetlen feltételeket szabott azoknak, akik régóta trafikot üzemeltetnek, de nem nyertek a korábbi dohányboltpályázaton.

Lukács Zoltán szocialista frakcióvezető-helyettes szerdai budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a kormányzat másodszor is megalázza a vesztes pályázókat.

Felidézte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, nem engedhető, hogy elveszítsék a megélhetésüket azok, akik eddig főállásban trafikot működtettek, de nem nyertek a pályázaton. A szocialista politikus szerint azonban az új kiírással "szembeköpik" a régi trafikosokat, ugyanis alig lesz olyan közülük, aki teljesíteni tudja az előírt feltételeket.

Az első körben csak néhány adatlapot kellett kitölteniük és egy üzleti tervet benyújtaniuk a pályázóknak, akiktől még azt sem követelték meg, hogy üzlethelyiségük legyen - mondta. Most viszont feltételül szabták, hogy a vállalkozók legalább húsz éve változatlan helyen üzemeltessenek trafikot, ne legyen más jövedelmük, és árbevételük átlagosan 80 százaléka dohánytermék-kiskereskedelemből származzon. A jelentkezéshez mellékelni kell az elmúlt öt lezárt üzleti év teljes beszámolóját és a napi bevétel-összesítőket is.

Lukács Zoltán szerint a Fidesz azt tervezi, hogy a trafik nélkül maradó településeken pályázat nélkül osztja ki a dohány-kiskereskedelmi koncessziót. Noha - jegyezte meg - az első körben azért nem volt pályázó ezeken a helyeken, mert 2 és 5 százalék közötti árrés mellett a dohánybolt üzemeltetése nem tűnt jövedelmezőnek, a megemelt, tízszázalékos árrés mellett viszont már az lesz.

Bírálta a dohányboltban árusítható termékek körének bővítését is. Az MSZP-s politikus szerint a trafikok végső soron kis ABC-ként működhetnek, ami kisboltok sokaságát juttathat csődbe.

Kijelentette: az MSZP kormányra jutva minden ügyet kivizsgál, és megteszi a szükséges jogi lépéseket, mivel véleményük szerint a trafikpályázat egy központilag koordinált korrupciós akció volt.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában